Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Actuarieel Instituut

  • Beschrijving
  • Contact
  • Opleidingen

Managing Financial Risks, actuariële opleidingen met toekomst

We leven in een dynamische wereld, waarin maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Dat schept nieuwe kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. Risico's die moeilijk geschat kunnen worden, maar die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Niemand weet van tevoren wanneer er een brand uitbreekt of een storm opsteekt. Maar ook het gedrag van medeweggebruikers is onvoorspelbaar. Actuariële specialisten bepalen wat de kans is dat dergelijke risico's zich voordoen. Bovendien stellen ze de financiële consequenties vast die deze risico's met zich meebrengen.

Wiskundig inzicht, speurdersmentaliteit en affiniteit met bètavakken? Dan past het actuariële werkveld prima bij jou!

Het Actuarieel Instituut

Voor zowel horizontale als verticale instroom biedt het Actuarieel Instituut (AI) sinds 1995 actuariële opleidingen. Een diploma van het AI opent deuren voor verdere ontwikkeling en professionalisering. De opleidingen onderscheiden zich door de combinatie van werken en leren.

De stichting AI heeft nauwe banden met de vereniging Actuarieel Genootschap (AG). Het AG is de Nederlandse beroepsvereniging van actuarissen AG en actuarieel analisten AG en zal in 2013 haar 125-jarig bestaan vieren. Het AG heeft zich ontwikkeld tot een platform waar actuarissen en actuarieel analisten met elkaar en met de maatschappij communiceren. Het moderne kantoorgebouw van het Actuarieel Instituut en het Actuarieel Genootschap, het Johan de Witt huis, is gelegen in het businesspark Papendorp te Utrecht.

Studeren aan het AI

Studeren aan het AI betekent:

  • studeren centraal in Nederland (Utrecht)
  • uitstekende opleidingsfaciliteiten
  • studeren in deeltijd
  • studiebegeleiding
  • een goede mix van theorie en praktijk
  • docenten en experts uit het beroepsveld

De opleidingen van het AI bestaan uit afzonderlijke modules van acht weken. Na iedere module volgt een (mondeling) examen. Afhankelijk van de voorkennis van de student is eventuele vrijstelling voor bepaalde modules mogelijk. Modules aan het AI kunnen ook afzonderlijk gevolgd worden.

Er is keuze uit drie leervarianten:

Volledig lespakket

Bij het volledige lespakket krijgen studenten per module een aantal colleges om inhoudelijk alle ins en outs van de lesstof bij te brengen. Regelmatig wordt gebruik gemaakt van gastsprekers. Tijdens de colleges is veel gelegenheid voor het stellen van vragen en het inbrengen van praktijkcasussen.

Zelfstudiepakket

Het zelfstudiepakket is bedoeld voor studenten die wiskundig zeer goed onderlegd zijn en zelfstandig in staat zijn om de stof eigen te maken. Ter ondersteuning van deze kandidaten wordt ter voorbereiding op het examen een examentraining aangeboden.

E-learning

Vanuit een zelfgekozen locatie kunt u de colleges volgen. De opstart is gezamenlijk met als doel om een duidelijke basis neer te leggen voor de rest van de colleges. Daarnaast is het goed om kennis te maken met medecursisten en de docent.

Loopbaanperspectief

In een actuarieel beroep gaat het om het inschatten van risico's, die veelal grote financiële gevolgen kunnen hebben. Juist daarom heb je als actuarieel specialist een belangrijke rol bij bedrijven.

Actuarieel geschoolden professionals zijn onder andere werkzaam in het verzekeringsbedrijf, bij pensioenfondsen, actuariële adviesbureaus, overheden (belastingdienst) of toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB). Onderzoek heeft uitgewezen dat de vraag naar deze actuarieel specialisten nu en in de komende jaren sterk zal toenemen. De diploma's hebben voor werkgevers in deze branches belangrijke meerwaarde en worden in personeelsadvertenties vaak als belangrijke voorwaarde genoemd.

Werken in de actuariële branche is afwisselend en verantwoordelijk werk. En voor de toekomst biedt het veel kansen en goede carrièremogelijkheden.

» Algemene informatie