Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Artikelen

Grote verschillen in kwaliteit masteropleidingen
AMSTERDAM - De kwaliteit van sommige masters blijft ver achter bij vergelijkbare opleidingen. Vooral in de vakgebieden rechten, bedrijfskunde, communicatie en kunst en cultuur zijn de verschillen groot.
'Langstudeerboete van de baan'
AMSTERDAM - De langstudeerboete wordt naar verwachting afgeschaft door VVD en PvdA.
Studeren is investeren
Studeren is investeren
Studeren is investeren. Investeren in jezelf. En investeren in de samenleving.
Master Theologie
Master Theologie
Wat is de zin van het leven? Wat betekent geloven in God? Waarom is er oorlog? Studenten Theologie zijn nieuwsgierig naar wat mensen in de samenleving beweegt. Tijdens de studie leren zij kritisch naar de wereld te kijken, waarbij geloven en nadenken samengaan. De opleiding omvat vele vakken: Psychologie, Godsdienstwetenschappen, Filosofie, Ethiek, Kerkelijk Recht, Bijbelwetenschappen, Kerkgeschiedenis, Spiritualiteit, noem maar op. Met deze vakgebieden leert de student de levensvragen beter te begrijpen. Wie pastoraal werker, priester of dominee wil worden volgt na de bacheloropleiding Theologie een master Theologie die in het teken staat van beroepsvoorbereiding. De student doet dan ook vaardigheden en kennis op om in het pastoraat te kunnen functioneren.
Master Integrated Product Design
Master Integrated Product Design
Integrated Product Design is één van de masteropleidingen in het vakgebied Industrieel Ontwerpen. De tweejarige opleiding richt zich op het op geavanceerde wijze ontwerpen van innovatieve producten of product-service combinaties. In het ontwerpproces speelt de gebruiker in zijn fysieke en maatschappelijke context een centrale rol. Het te ontwerpen product kan bijna alles zijn dat in massa of serie kan worden geproduceerd. De masteropleiding richt zich op het volledige ontwerpproces, waarbij alle relevante aspecten van de productontwikkeling worden geïntegreerd. In het programma komen de volgende disciplines en aspecten aan bod: Ontwerptheorie en –Methodologie, Technologie, Vormgeving, Ergonomie, Materiaal- en Productiewetenschap, Onderzoekmethoden en Duurzame Ontwikkeling.
Master in Nanoscience
Master in Nanoscience
Het schaalniveau van de nanometer (10-9 m) is een buitengewoon klein schaalniveau: de schaal van enkele atomen en moleculen. De wijze waarop atomen en moleculen op de nanoschaal geordend zijn, is bepalend voor de eigenschappen van materialen. Als we de atomaire of moleculaire organisatie van materie kunnen beheersen en manipuleren, kunnen we niet alleen bestaande systemen miniaturiseren, maar uiteindelijk ook nieuwe materialen en systemen ontwikkelen met revolutionair nieuwe fysische, chemische en biologische eigenschappen. Om deze reden is er momenteel veel interesse in de wetenschap van en technologie op de nanoschaal. Investeringen in dit vakgebied nemen jaarlijks spectaculair toe.
Veelgestelde vragen over bachelor en master
Veelgestelde vragen over bachelor en master
Als je een vraag hebt die hieronder niet wordt beantwoord, dan kun je contact opnemen met de studentenlijn van de LSVb: 030-231 3029 of studentenlijn@lsvb.nl
Help! Welke master ga ik kiezen?
Help! Welke master ga ik kiezen?
In 2002 is het Bachelor- Masterstelsel ingevoerd in Nederland, naar aanleiding van de Bologna-verklaring (zie kader). Doordat dit stelsel is ingevoerd ben je als student vrij een master te kiezen, die hoeft niet per definitie aan te sluiten op de gevolgde bachelor. Dit geldt echter alleen voor een masteropleiding op hetzelfde niveau. Als je een HBO-bachelor hebt gehaald is het wel mogelijk om een WO-master te volgen, maar dan moet je vaak een premaster programma volgen.
Masteropleidingen aan universiteiten
Masteropleidingen aan universiteiten
Het hoger onderwijs in Nederland bestaat uit een bachelor- en een masterfase. Een bacheloropleiding aan een universiteit duurt drie jaar. Met een bachelordiploma van een universiteit kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een universiteit in Nederland of elders in Europa. Een masteropleiding aan een universiteit duurt één of twee jaar. Het onderwijs wordt in het Nederlands of in het Engels gegeven. De universitaire masteropleidingen richten zich op de arbeidsmarkt, of bereiden voor op een wetenschappelijke carrière.
Studie en Stage in het Buitenland. Gewoon Dóén!
Studie en Stage in het Buitenland. Gewoon Dóén!
Alleen maar studeren in Nederland is ook zo saai. Daarom kiezen steeds meer studenten ervoor om voor een bepaalde periode naar het buitenland te vertrekken voor een studie of stage. Wat komt er dan zoal bij kijken.
Studiefinanciering voor een masteropleiding na een bachelor
Studiefinanciering voor een masteropleiding na een bachelor
Na je bachelordiploma nog een master volgen. Hoe zit het dan met je studiefinanciering. Heb je hier nog recht op?
Onderwijs: op zoek naar de integratie van assesment, uitdaging en ondersteuning
Onderwijs: op zoek naar de integratie van assesment, uitdaging en ondersteuning
Onderwijs heeft van oudsher als hoofddoel studenten adequaat voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ook vandaag de dag vervult het onderwijs deze rol. Echter, als gevolg van de dynamische concurrerende landschappen waarin menig organisatie moet competeren is een leven lang leren eerder de regel dan uitzondering geworden. In lijn hiermee ligt de nadruk van leren dan ook niet louter en alleen meer op voorbereiden van talentvolle mensen voor de arbeidsmarkt. Tegenwoordig is er juist veel aandacht voor het voortdurend vergroten van de (kennis)productiviteit, het stimuleren van innovatie en het bieden van ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei.1 Ongeacht het doel van leren en opleiden is het waardevol om inzicht te krijgen in de elementen die leerprocessen bevorderen. In deze bijdrage gaan we op zoek naar die elementen, benadrukken het belang om ze te integreren en sluiten we af met de vraag wat dit betekent voor onderwijsprogramma’s.
Lijst van begrippen en afkortingen
Lijst van begrippen en afkortingen
Een lijst met de meest gebruikte afkortingen en begrippen.
Financial Education
Financial Education
TiasNimbas offers a broad portfolio of Financial Education. If you want to deepen as well as broaden your knowledge, TiasNimbas offers programmes at every stage of your career.
Master of Science Management
Master of Science Management
Tijdens het volgen van een Master of Science in Management programma doe je ervaring op binnen alle functionele gebieden van een bedrijf of organisatie; denk bijvoorbeeld aan financiën, marketing, personeelszaken, productie of logistiek. De theorie en praktijk van het managen van een onderneming of instelling is je na het afronden van de opleiding vertrouwd.
Master Communication Studies
Master Communication Studies
Was communicatie vroeger nog eenvoudig, inmiddels zijn we wereldburgers en worden we overspoeld met informatie. Hierdoor zijn communicatieprocessen zeer complex geworden. Hoe zorg je er als bedrijf, overheid of instelling voor dat jouw boodschap wordt gehoord? En welke communicatietechnieken kun je hierbij gebruiken? Communicatieprocessen en alles wat hierop van invloed is, komen aan de orde bij communicatiewetenschap.
Master Politicologie
Master Politicologie
Met deze masteropleiding krijg je een gedegen academische training gericht op wetenschappelijke verdieping in het gehele vak politicologie. De drie specialisaties in de Nijmeegse bacheloropleiding (en in vrijwel elke bacheloropleiding politicologie in Europa) vormen het hart van de master: politieke theorie, internationale betrekkingen en vergelijkende politicologie/nationale politieke stelsels. De master biedt een sterke verdieping van de drie specialisaties, met naast een hoog theoretisch gehalte een focus op het verrichten van onderzoek. Deze combinatie van breedte en diepgang is het belangrijkste kenmerk van de Nijmeegse master politicologie.
Master Journalisitiek in een Crossmediale Nieuwsomgeving
Master Journalisitiek in een Crossmediale Nieuwsomgeving
Als journalist word je a priori opgeleid om feiten te verzamelen, ze te checken, research te doen, hoor en wederhoor te plegen: allemaal gericht op het achterhalen van de waarheid. In de master Journalistiek in een Crossmediale Nieuwsomgeving wordt de nadruk gelegd op storytelling: de wijze waarop je als journalist, verslaggever of redacteur je verhaal vertelt.