Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Invoering leenstelsel voorlopig uitgesteld

Het plan was om het totale leenstelsel voor de studie in 2014 in te laten gaan. Maar Minister Jet Bussemaker stelt de invoering voor de bachelorfase een jaar uit. Ga je een master doen in 2014, dan zit je wel aan het leenstelsel vast.

Het plan was om het totale leenstelsel voor de studie in 2014 in te laten gaan. Maar Minister Jet Bussemaker stelt de invoering voor de bachelorfase een jaar uit. Ga je een master doen in 2014, dan zit je wel aan het leenstelsel vast.
 
Toch nog een basisbeurs...voorlopig
Met het uitstel zorgt Bussemaker ervoor dat scholieren zich langer op de veranderingen kunnen voorbereiden. Als je in september begint aan een studie op de universiteit of hogeschool, kun je nog gebruik maken van de basisbeurs.
 
Aflossen van studieschuld
Naast het uitstel is ook besloten dat studenten die gebruik maken van het sociaal leenstelsel langer mogen aflossen. De termijn wordt twintig jaar in plaats van vijftien jaar. Zodoende ligt het maandelijks terug te betalen bedrag ook lager. Er komt ook de mogelijkheid tot kwijtschelden van een deel van de studieschuld als studenten meerjarige masteropleidingen doen in belangrijke maatschappelijke sectoren.
 
Bussemaker wilde het complete sociale leenstelsel eigenlijk in 2014 in laten gaan. Dit zou betekenen dat studenten de basisbeurs niet als een gift krijgen op het moment dat ze hun diploma hebben behaald, maar het geld geleend moet worden.
Hierbij wil de minister ook de ov-studentenkaart afschaffen, zodat er niet meer gratis gereisd kan worden. Er moet een ander 'vervoersarrangement' voor in de plaats komen.
 
Jongeren gaan ondanks lening toch studeren
Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) is gebleken dat het sociaal leenstelsel jongeren er niet van weerhoudt om te gaan studeren. Maar wel zullen studenten afzien van extra's zoals een tweede master, een buitenlands studiejaar of extra stages.
 
Wanneer de vervoerskosten ook voor (gedeeltelijk) eigen rekening worden, zullen studenten college's overslaan om kosten te sparen. De SCP denkt dat deze maatregelen zullen zorgen voor een 'verschraling' in de studie.
 
Studenten staan dan ook niet te juichen over het uitstel. “Het uitstel biedt niks aan de bezwaren die er zijn tegen het sociale leenstelsel. Het is alleen fijn voor een kleine groep die niet wordt getroffen”, zegt voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).


Bron: ANP/HVNL