Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Prijsverschillen tweede masterstudie extreem groot

Voor studenten die een tweede masterstudie willen volgen, kan dit een dure aangelegenheid worden.

De prijzen voor een tweede masterstudies variëren tussen de 32.000 euro en het standaardcollegegeld van 1835 euro.

Dit staat in de donderdag gepresenteerde Keuzegids Masters 2013.

Voor een bètastudie op de Universiteit Utrecht betalen studenten 18.350 euro per jaar. In Delft en Eindhoven wordt dezelfde studie aangeboden voor de helft van dit bedrag.

Het standaardbedrag is met een overheidssubsidie 1835 euro per jaar. Dat geldt voor een eerste studie, voor een tweede studie staat het universiteiten vrij om een collegegeld naar wens te vragen van de studenten.

Belangenorganisaties
Diverse studentenclubs gaan al langer de strijd aan om deze 'exorbitrant hoge prijzen' voor een tweede masterstudie tegen te houden. Er is zelfs een rechtzaak aangespannen, maar die poging strandde.

Er is afgelopen maand wel door het Ministerie van Onderwijs besloten dat studenten die twee studies tegelijkertijd volgen, die alle twee voor het normale collegegeld moeten krijgen.

''De verschillen zijn schrikbarend groot'', concludeert voorzitter Thijs van Reekum van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ''We eisen duidelijkheid over de grote verschillen.''

Juist nu doorstuderen
Het ISO pleit voor een betaalbare tweede studie.''In tijden van crisis is het beter dat studenten doorstuderen of omscholen'', benadrukt Van Reekum.
Het ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie en behartigd de belangen van studenten in het hoger onderwijs.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) deelt de mening van het ISO en vindt het “belachelijk dat de kosten voor een tweede master oplopen tot ruim 18.000 euro, terwijl andere universiteiten dezelfde master aanbieden voor het normale collegegeld.”

De studentenbond wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs een einde maakt aan ''het op kosten jagen van ambitieuze studenten die hun arbeidskansen willen vergroten.''

Bron: ANP