Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Reacties op uitstel leenstelsel studie

De meningen over de beslissing van minister Jet Bussemaker om het leenstelsel voor bachelorstudenten met een jaar uit te stellen, zijn verdeeld. Zowel in de Tweede Kamer als de universiteiten en studenten hebben verschillende standpunten in deze kwestie.

De meningen over de beslissing van minister Jet Bussemaker om het leenstelsel voor bachelorstudenten met een jaar uit te stellen, zijn verdeeld.

Tweede Kamer
GroenLinks is blij met het uitstel. 'De kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs wordt niet verbeterd. Wij willen dat de ov-jaarkaart blijft, de aanvullende beurs omhoog gaat, collegegelden lager worden en er meer geld beschikbaar komt voor onderwijs,' zegt Kamerlid Jesse Klaver. Daarom hoeft de minister voor haar onderwijsplannen niet op de steun van GroenLinks te rekenen.


PvdA maakt zich er minder druk om. 'Uit het SCP-rapport en eerdere onderzoeken blijkt dat jongeren blijven studeren en de waarde inzien van een goede opleiding,' aldus Kamerlid Mohammed Mohandis.


Wat het CDA betreft mag het hele leenstelsel van tafel worden geveegd. Kamerlid Michel Rog: 'Het SCP-onderzoek laat zien dat het juist de meest kwetsbare studenten zijn die bang zijn zich in de schulden te storten. De minimale aanpassingen die de minister voorstelt zullen er niet voor zorgen dat het plan voor het schuldenstelsel erdoor komt.”


Universiteiten
Nu dat het leenstelsel wordt uitgesteld zorgt dit voor minder investeringen in het onderwijs, vinden universiteiten. Zij zijn dus niet zo blij met het uitstel.


Studenten
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is blij dat minister Jet Bussemaker heeft besloten het sociale leenstelsel voor studenten een jaar uit te stellen. '2014 kwam echt te vroeg, hoewel onze bestaande bezwaren voor de toekomst blijven bestaan.'
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is minder enthousiast: 'Wie nog wel gaat studeren, moet zoveel werken dat dit ten koste gaat van de studie.'


Sociaal Cultureel Planbureau (SCP)
Uit het rapport van het SCP blijkt dat het leenstelsel studenten niet weerhoudt om te studeren, maar wel zullen extraatjes geschrapt worden, zoals extra stages of een jaar studeren in het buitenland.


Studenten zullen in het nieuwe stelsel op zoek gaan naar mogelijkheden om op de kosten van de studie te besparen. Bijvoorbeeld door bij de ouders te blijven wonen, een universiteit of hbo in de buurt te kiezen of een goedkope opleiding te volgen. Ook verwacht het SCP dat studenten soms colleges zullen overslaan om vervoerskosten uit te sparen. 

Volgens het planbureau leeft er onder jongeren een aversie om te lenen voor een studie en een schuld op te bouwen.

 

Ouders vinden het zorgelijk dat hun straks afgestudeerde kind op dan toch nog jonge leeftijd moet starten met een schuld, schrijft het SCP. 

Uit het rapport blijkt dat de gemiddelde studieschuld na afloop van de studie - door invoering van het leenstelsel - zal oplopen tot 21.000 euro. Momenteel staan studenten met een studieschuld na hun opleiding voor gemiddeld 15.000 euro bij de overheid in het krijt.


Bron: www.parool.nl