Dé opleidingensite voor hbo en hoger

'Studie in Cijfers' in het hbo

Aankomende studenten kunnen door middel van 'Studie in Cijfers' de verschillende opleidingen in Nederland objectief vergelijken. Driekwart van het hbo werkt hier al mee.

Aankomende studenten kunnen door middel van 'Studie in Cijfers' de verschillende opleidingen in Nederland objectief vergelijken. Driekwart van het hbo werkt hier al mee.

 

 

Ontstaan uit initiatief studenten

 

'Studie in Cijfers' is ontstaan uit een initiatief van student- en scholierenorganisaties als het LAKS, ISO en LSVb. Het initiatief wordt gezien als een “mijlpaal in de samenwerking rondom studievoorlichting”, volgens Hans Schutte, DG Hoger Onderwijs van OCW. “Studenten zelf hebben aangegeven dat het tijd is voor goede en transparante informatie over opleidingen.”

 

LSVb-voorzitter Jorien Janssen beaamt dit. “Er komt steeds meer druk te staan op studenten, daardoor is het nog belangrijker dat ze de juiste informatie krijgen. Het is goed dat je nu precies kan vergelijken waarin bijvoorbeeld de opleiding commerciële economie in Haarlem nu verschillend is van die in Zwolle.

 

Volgens Jan Willem Meinsma, Windesheim-bestuurder, gaat het er juist meer en meer om dat studenten op die plek terecht komen waar zij zich het beste thuis voelen. ‘Studie in Cijfers’ is één van de middelen om hen daarbij van dienst te zijn. “Het moet de start van het gesprek zijn. Je hebt wat in handen om vragen over te stellen als je bijvoorbeeld op een open dag staat.”

 

 

Een extra tool, maar niet doorslaggevend

 

 

'Studie in Cijfers' moet wel worden gezien als een extra middel om een studiekeuze te maken, het is niet geschikt als doorslaggevende tool. “Zo moeten we ons niet blindstaren op cijfers rond baangarantie die in tijden van crisis én tegelijkertijd enorme technologische ontwikkelingen aan grote verandering onderhevig zijn”, zegt Thom de Graaf, hbo-voorman.

 

 

Niet alleen het hbo

 

Inmiddels doen 27 hogescholen mee aan het project 'Studie in Cijfers', maar het wetenschappelijk onderwijs gaat ook volgen en de mbo-raad heeft ook laten weten interesse te hebben. Dit is belangrijk omdat het kan bijdragen aan het verhogen van het studiesucces.

 

Bron: Scienceguide