Dé opleidingensite voor hbo en hoger

TU Delft: grote verschillen in aanmeldingen studies

Dit jaar is minder gekozen voor de studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit (TU) Delft. In tegenstelling tot deze afname kiezen meer studenten voor de studie Werktuigbouwkunde. Vanwaar dit grote verschil?

Er geldt een numerus fixus op de studie Bouwkunde, dit is het maximaal aantal eerstejaars studenten dat wordt toegelaten. De TU laat 450 studenten toe, maar dit nummer wordt dit jaar niet gehaald. Er gaan minder dan driehonderd studenten aan de slag met deze studie.

 

Oorzaken

 

De TU denkt dat de aantallen onder andere afnemen door de bouwcrisis.

Een andere oorzaak is het psychologische effect bij studies met numerus fixus. Er is altijd de onzekerheid dat je niet ingeloot wordt, wat moet je dan? Sommige studenten willen die onzekerheid niet en kiezen daarom voor een andere studie.

 

Tegenstelling

 

Tegenover de afname van studenten Bouwkunde, staat een flinke stijging van het aantal studenten voor de studie Werktuigbouwkunde. Hier zijn deze week zo'n 600 studenten gestart met de opleiding. Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg zegt voor volgend jaar een numerus fixus aan te gaan vragen voor deze opleiding om zo 'de kwaliteit van het onderwijs te garanderen'. Natuurlijk doen ze dit liever niet, maar kwaliteit staat voorop.

 

Totaal aantal studenten stijgt

 

Al met al stijgt het aantal studenten aan de TU Delft. Er wordt gesproken van een toename van 10-15 procent, maar het gaat wel om voorlopige inschrijvingen. Studenten kunnen de eerste maanden nog switchen tussen studies en universiteiten.