Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Uitval hoger onderwijs groter bij jongens dan bij meisjes

In het hoger onderwijs vallen meer mannelijke studenten uit dan vrouwen. Dit kan gevolgen hebben op de arbeidsmarkt. Het is een geruststelling dat dit in heel Europa speelt en niet alleen bij ons in Nederland.

In het hoger onderwijs vallen meer mannelijke studenten uit dan vrouwen. De achterstand ontstaat in het voortgezet onderwijs en is het grootst in het hoger onderwijs. 'Van de ongeveer 125.000 mensen die jaarlijks in het hoger onderwijs afstuderen, zijn 70.000 vrouw en 55.000 man. Een verschil van 12%. Als de mannen het net zo goed zouden doen als de vrouwen, hadden we jaarlijks 15.000 diploma's meer. Dat is belangrijk voor een land dat een kenniseconomie wil zijn', zegt prof. dr. Jos Claessen van de Open Universiteit.


Gevolgen


Claessen constateert dat jongens het niet alleen in Nederland slechter doen, maar in heel Europa. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, voor de arbeidsparticipatie, de feminisering van specifieke beroepen, etc..
Verklaringen worden in allerlei richtingen gezocht, maar geen snijden echt hout, waardoor het niet eenvoudig is om het probleem op te lossen.


Mogelijke oplossing


Uit onderzoek op scholen in het voortgezet onderwijs blijkt dat jongens en meisjes gelijk presteren op scholen die enerzijds een heldere structuur bieden en anderzijds ruimte bieden voor eigen initiatief van leerlingen en ze o.a. verantwoordelijkheden geven. "Op scholen waar wél veel structuur wordt geboden en een heel helder programma is, doen jongens het gewoon even goed als meisjes", aldus Jos Claessen.

Lees het volledige rapport 'Meisjessucces of jongensprobleem'.