Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Opleiding: Ad Muziek (dirigent Hafabra)

Aangeboden door: Hanzehogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Bent u in de praktijk al werkzaam als HaFaBra-dirigent? Bent u beroepsmusicus en wilt u uw werkgebied uitbreiden naar HaFaBra-Directie? Dan is ons tweejarige hbo-programma zeker iets voor u.U begint uw conservatoriumopleiding met het verwerven van een gedegen theoretische en praktische basis. Voor een dirigent betekent dat onder meer het ontwikkelen van het muzikale voorstellingsvermogen in onderwijsonderdelen als algemene muziekleer en praktische harmonie. Verder maakt u als dirigent kennis met de lichte muziek, leert u creatief schrijven en schaaft u verder aan de beheersing van uw blaasinstrument of slagwerk.

Er staat u een zeer gevarieerd studieprogramma te wachten dat op verschillende manieren wordt aangereikt. In werkcolleges, practica, individuele lessen en projecten waaraan u alleen of met een aantal medestudenten werkt. Naast de reguliere lessen neemt u ook deel aan workshops van nationaal en internationaal gerenommeerde gastdocenten.

U studeert voor het wettelijk erkende diploma Associate degree dirigent HaFaBra. Daarmee studeert u af om voor orkesten uit de derde, vierde en vijfde divisie en voor jeugdorkesten te staan.

Voorafgaand aan de studie moet u een toelatingsexamen afleggen dat bestaat uit een theoretische en gehoorvormingstest en een praktisch examen. De onderdelen duren beide ongeveer 30 minuten en vinden meestal op één dag plaats.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)


Kosten
2015 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 1951 / jaar
2015 Full-time Internationaal € 7500 / jaar
2016 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 1984 / jaar
2016 Full-time Institutioneel € 7500 / jaar
2016 Full-time Internationaal € 7500 / jaar

1st year

De Associate degree is voor wat betreft studieniveau en studielast vergelijkbaar met de eerste twee jaar van de bacheloropleiding HaFaBra-directie. De lessen zijn zo geroosterd, dat u drie à vier dagdelen en vaak ook een avond per week op het conservatorium of stageadres bent. Eén keer per jaar is er een projectweek. De zelfstudie-uren kunt u gewoon thuis doen. Vrijstellingen zijn eventueel mogelijk door eerder verworden competenties.

characteristics

In twee jaar voltijds studie verwerft u kennis en kunde om zelfstandig te werken met orkesten in de 3e, 4e en 5e divisie. Na het behalen van de Associate degree HaFaBra-directie kunt u zonder enige vertraging desgewenst nog twee jaar verder studeren in de Bacheloropleiding om de volledige HBO-bevoegdheid als HaFaBra-dirigent voor alle divisies te behalen.

curriculum

Het curriculum wordt aangeboden in 3 clusters:
1. Studie, beroep en Maatschappij, gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de student mbt de beroepsrol
2. Algemeen Ondersteunende Vakken, gericht op het verwerven en gebruiken van algemene muziektheoretische kennis en vaardigheden
3. Hoofdvak en hoofdvakgebonden vakken, de directielessen en de overige hoofdvakspecifieke instrumentale/vocale en theoretische lessen, deze verschillen per hoofdvak.

job perspective

Nederland kent een grote traditie op het gebied van harmonie-orkesten, fanfares en brassbands. Afgestudeerde dirigenten vinden vaak zonder veel problemen een baan als dirigent, vaak al tijdens hun studie.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 24 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 120