Dé opleidingensite voor hbo en hoger

HBO Toegepaste Psychologie

Hanzehogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Ben je nieuwsgierig hoe je het gedrag van mensen kunt beïnvloeden en in de achtergronden van bepaald gedrag? Heb je een onderzoekende instelling en aanleg voor exacte vakken? Dan past de studie Toegep


De opleiding Toegepaste Psychologie leert je praktisch gebruik te maken van kennis en methoden uit de psychologische wetenschap. Tijdens de opleiding bestudeer je het gedrag van mensen en leer je hoe je gedrag beoordelen en beïnvloeden. Bovendien leer je zelfstandig praktijkgericht onderzoek te doen. Door stages en projecten leer je de praktijk grondig kennen. Je werkt daarbij intensief samen met medestudenten. Vragen uit de praktijk zijn bijvoorbeeld: hoe kan een jobcoach het zelfbeeld van werkzoekende versterkten? Wat voor app zou jongeren kunnen stimuleren om weerstand te bieden aan de verleiding om middelen te gaan gebruiken? Wat maakt iemand geschikt voor een bepaalde baan en hoe screen ik dat? Hoe coach ik kinderen of volwassenen om assertiever te zijn?

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO) wiskunde A of wiskunde B
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij wiskunde A of B
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4
Academische propedeuse Psychologie


Kosten
2017 Full-time Institutioneel € 3033 / jaar
2017 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2006 / jaar
2018 Full-time Institutioneel € 3115 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

Het eerste jaar is oriënterend en heeft een selecterende functie. Je maakt kennis met de hoofdthema's van de toegepaste psychologie. Je zult daarbij moeten laten zien of je geschikt bent voor de opleiding en het werkveld. Als student Toegepaste Psychologie word je vanaf de eerste dag gezien als beginnend professional. Ter ondersteuning krijg je onderwijs over professioneel schrijven, informatievaardigheden, helder denken en werken in projectgroepen. Je krijgt theorie, je werkt samen met studiegenoten in projecten en je krijgt veel practica en vaardigheidstrainingen. Je komt op allerlei manieren in aanraking met het toekomstige beroep doordat de projecten simulaties zijn van opdrachten uit de praktijk. De practica, zoals test- en vragenlijstgebruik,
zijn heel beroepsgericht en in de verschillende lessen vertellen docenten over vraagstukken uit de praktijk.

admission

De selectiecriteria vinden plaats op basis van het maken van een assessment. Uiteindelijk wordt er een plaatsingsrangorde gevormd.De eerste vier onderdelen worden door middel van testen en vragenlijsten in kaart gebracht.

· Cognitieve capaciteiten

· Motivatie voor de studie

· Persoonlijkheid

· Beeld van de studie en toekomstig beroep

· Genoten vooropleiding

curriculum

Theorie en praktijk
In de conceptuele leerlijn staat kennis van de psychologie centraal. Je hanteert theorie en denk- en werkmodellen uit de psychologie. Tijdens hoorcolleges wordt de theorie toegelicht en uitgebreid. Waar mogelijk met een link met de beroepspraktijk. In werkcolleges pas je de kennis toe, bijvoorbeeld aan de hand van een casus. Je leest je veel literatuur.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240