Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Logopedie

Hanzehogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Met de opleiding Logopedie richt je je op stoornissen die met adem, stem, spraak, taal en gehoor te maken hebben.Binnen het vakgebied logopedie leer je de aard en oorzaak van klachten bij mensen op het gebied van de communicatie te onderzoeken en te behandelen. Er wordt gewerkt met casussen uit de logopediepraktijk die je via probleemgestuurd onderwijs systematisch leert aanpakken. De theorie wordt steeds afgestemd op de praktijk. Er is veel aandacht voor voorlichting en preventie in de opleiding, bijvoorbeeld gericht op het basisonderwijs. Daarvoor loop je stage op een peuterspeelzaal en een basisschool. Omdat je tijdens de opleiding al werkt met hulpvragen die je in de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg tegenkomt, sluit de opleiding goed aan bij de beroepspraktijk. Je leert hoe je clienten op een systematische, methodische wijze kunt helpen door ze te onderzoeken, te verwijzen of te behandelen. De arbeidsmarkt voor logopedisten is momenteel gunstig. Zeker ook over de grens zijn Nederlandse logopedisten gewild, bijvoorbeeld in Duitsland of Engeland. Tijdens je studie kun je je hierop voorbereiden, bijvoorbeeld oor een van je stages in het buitenland te doen. De opleiding ondersteunt je graag daarbij.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4 Heb je je mbo-diploma gehaald in de domeinen 'Handel en Ondernemerschap' of 'Economie en Administratie'? Dan moet je wiskunde A of B gedaan hebben. Daarnaast vindt er een verplichte screening van je stem plaats.


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 3115 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

Je eerste jaar vormt de basis. Je maakt kennis met de verschillende termen en werkvelden binnen Logopedie. Je leert over anatomie en neurologie, maar ook welke verschijnselen van invloed zijn op de spraak- en taalontwikkeling, het slikken en het gehoor. Ook leer je de basis over vloeiendheid, dus over stotteren. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen stem en hoe je die correct kunt gebruiken. Hiervoor krijg je onder andere zangles. Het gaat er bij zangles niet om dat je prachtig zuiver zingt, maar hoe je je stem optimaal in kunt zetten. Je ontwikkelt je sociale en coachende vaardigheden en daarnaast je onderzoeksvaardigheden.
In dit eerste jaar kun je ook kiezen voor een keuzemodule, zoals 'Nederlands met ondersteuning van gebaren', of 'Kindermishandeling'.

study abroad

Binnen onze opleiding bieden we je de mogelijkheid om in het buitenland ervaringen op te doen. Dit kan door het volgen van een minor of het verrichten van onderzoek aan één van onze partnerinstituten, zoals Thomas More in Antwerpen en de The University of Sydney in Australië. Naast een deel van je studie en onderzoek kun je ook je stage lopen in het buitenland. We hebben stagiaires in Duitsland maar ook in Suriname en op Curaçao.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240