Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Vastgoed & Makelaardij

Hanzehogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Vastgoed & Makelardij leidt op tot banen in een breed vakgebied. Je kunt met deze opleiding makelaar worden, maar ook projectontwikkelaar, belegger in vastgoed of vastgoedmanager.Vastgoed is een verzamelnaam voor een heel breed vakgebied. Het meest bekende beroep in deze wereld is dat van makelaar. Maar er is meer. Alles wat te maken heeft met de ontwikkeling, financiering, beheer, koop en verkoop van onroerend goed valt onder Vastgoed & Makelaardij. Denk hierbij aan woningen, kantoren, winkels en bedrijfshallen. Ook houdt vastgoed zich bezig met het beleggen in vastgoedobjecten. Na je studie kun je aan de slag bij projectontwikkelaars, beleggers, vastgoedbeheerders, makelaars in (bedrijfs)onroerend goed, gemeenten en woningcorporaties. Je komt in aanmerking voor uitvoerende-, management- en beleidsfuncties. Of je kunt voor jezelf beginnen. Als vastgoeddeskundige word je breed opgeleid. Vastgoed(her)ontwikkeling, vastgoedexploitatie en vastgoedwaardering zijn de belangrijkste vakken. Je raakt thuis in de juridische, financiële, technische en commerciële kanten van het vakgebied. Ook is er ruim aandacht voor projectmanagement en communicatieve vaardigheden. Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden door middel van opdrachten, projecten, colleges, toetsen en stages. Vastgoed & Makelaardij leidt je op voor een vakgebied met toekomstperspectief.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO) (economie of m&o) + (wiskunde A of wiskunde B)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij economie of m&o
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4 Aanvullende toelatingseisen voor de mbo-domeinen 'Techniek en procesindustrie', 'Voedsel, natuur en leefomgeving' en 'Zorg en welzijn': economie + wis A of wis B.
De overige domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.
Academische propedeuse
HBO propedeuse


Kosten
2017 Full-time Institutioneel € 3033 / jaar
2017 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2006 / jaar
2017 Part-time Institutioneel € 3033 / jaar
2017 Part-time Wettelijk voorgeschreven € 1805 / jaar
2018 Full-time Institutioneel € 3115 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar
2018 Part-time Institutioneel € 3115 / jaar
2018 Part-time Wettelijk voorgeschreven € 1854 / jaar

1st year

In het 1e jaar staan vier thema's centraal: Wonen, Werken, Welzijn (maatschappelijk vastgoed) en Winkelen. Binnen deze thema's ontwikkel je je professionele vaardigheden. Je volgt colleges, doet onderzoek en werkt samen met medestudenten aan projecten. Je maakt kennis met de kernvakken vastgoedexploitatie, vastgoedontwikkeling en vastgoedwaardering.

characteristics

Vastgoed opereert in een internationaal werkveld. Daarom krijg je de kans om tijdens je opleiding in het buitenland te studeren of stage te lopen, of om mee te werken aan een internationaal project.

curriculum

De vastgoedmarkt is dynamisch en uitdagend en vraagt om professionals die initiatief nemen, vooruit denken en commercieel kunnen denken. Vastgoed & Makelaardij biedt je de kans deze competenties te ontwikkelen. Je werkt veel zelfstandig en zet bijvoorbeeld onderzoeken op voor vastgoedorganisaties. Verder staan de volgende vakken op het curriculum: vastgoed(her)ontwikkeling, vastgoedexploitatie, vastgoedwaardering, Engels, communicatie, bouwkunde, vastgoedrekenen- en recht en marketing.

internship

Vastgoedprofessional word je uiteraard niet alleen door colleges te volgen en tentamens te doen. Je moet ook aan de slag! In de praktijk ontwikkel je onder andere je adviesvaardigheden, leer je communiceren met klanten, leer je wat taxeren echt inhoudt en natuurlijk kun je je oriënteren op je mogelijkheden na je studie. Daarom ben je geregeld bij vastgoedorganisaties te vinden, in Nederland of het buitenland. Om stage te lopen, een praktijkonderzoek te doen of zelfs in opdracht van een bedrijf

job perspective

Jouw mogelijkheden op de vastgoedmarkt:
* vastgoedmanager: commercieel & maatschappelijk vastgoed verhuren en beheren
* vastgoedontwikkelaar: bestaand of nieuw vastgoed (her)ontwikkelen
* beleidsmedewerker bij een gemeente: bouwgrond beheren, bouwaanvragen, stedelijke ontwikkeling
* beheerder beleggingsportefeuille (bijvoorbeeld pensioenfonds)
* beheerder woningbezit van een woningcorporatie
* taxateur: waarde vaststellen van panden en locaties
* (bedrijfs)makelaar: aan- en verkoop van vastgoed

study abroad

Vastgoed is een internationaal werkveld. Daarom kun je al tijdens de opleiding je vleugels uitslaan. Je krijgt de kans om in het buitenland te studeren, stage te lopen of aan een project mee te werken. Dat kan bijvoorbeeld tijdens je stage in het 2e jaar, je minor in het 3e jaar of tijdens het semester 'Onderzoek & advies' in het 3e jaar.

study association

Het lidmaatschap van Villa '96 is een leerzame, nuttige en gezellige aanvulling op je studie. Je komt door bedrijfsbezoeken in contact met je toekomstige werkveld, wat je misschien een stageplek oplevert. Je leert ook studiegenoten uit andere jaren kennen wat handig kan zijn voor eventuele tips, raad en adviezen over je studie. Verder kun je jezelf door het actief zijn binnen een studievereniging verder ontwikkelen. www.villa96.nl

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240