Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Opleiding: Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (Leraar Basisonderwijs pabo)

Aangeboden door: Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Met de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs, een gezamenlijke opleiding van Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht, behaal je als vwo'er na vier jaar studeren twee bachelordiploma's.De Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) bestaat uit een geïntegreerd programma van de bachelor Onderwijskunde (Universiteit Utrecht) en de bacheloropleiding tot Leraar Basisonderwijs pabo (Hogeschool Utrecht). Je wordt met deze studie opgeleid tot een academisch gevormde leerkracht die beschikt over ruime theoretische, onderzoeksmatige en academische kennis en vaardigheden.

Met deze opleiding verwerf je zowel een bachelordiploma van de hbo-opleiding tot Leraar Basisonderwijs (Bachelor of Education) als een bachelordiploma van de universitaire opleiding Onderwijskunde (Bachelor of Science).

Betrokkenheid, inzet en de ambitie om het beste uit jezelf te halen zijn voorwaarden om deze opleiding met succes te kunnen voltooien. Het programma is zwaarder dan een gemiddelde hbo- en universitaire studie. Je volgt twee tot drie dagen per week college op de universiteit of de hogeschool en één dag in de week doe je praktijkervaring op een basisschool op. De overige uren besteed je aan groepsopdrachten en voorbereiding op colleges en tentamens.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
Academische propedeuse
HBO propedeuse bij voorkeur een opleiding die met onderwijs te maken heeft.

1st year

Het eerste jaar bestaat uit een brede inleiding waarbij het kind centraal staat. Je komt bijvoorbeeld in aanraking met didactiek binnen vakken als taal- en rekenonderwijs, je doet onderzoek en ontwikkelt lesmateriaal. Daarnaast loop je direct stage in verschillende groepen van de basisschool. Ook train je academische en sociaal-communicatieve vaardigheden. Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies, gebaseerd op aantal EC (minimaal 50), een taal- en een rekentoets.

admission

De informatie die Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht nodig hebben om je op te kunnen nemen in de toelatingsprocedure bestaat o.a. uit: een motivatiebrief, je meest recente cijferlijst en een aanbevelingsbrief van een decaan of docent die goed zicht heeft op jouw capaciteiten. Zie ook www.uu.nl/bachelors.

after 1st year

Gedurende de hele opleiding volg je cursussen aan zowel Hogeschool Utrecht als aan Universiteit Utrecht. De bachelor bestaat uit drie delen: de helft bestaat uit de major Onderwijskunde van de Universiteit Utrecht en een kwart uit de profileringsruimte die je (verplicht!) invult met onderdelen op academisch niveau van de lerarenopleiding primair onderwijs (pabo) van Hogeschool Utrecht. Daarnaast bestaat een kwart van je opleiding al vanaf het begin uit stages in de onderwijspraktijk.

job perspective

Als afgestudeerde aan de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs vertrek je met maar liefst twee diploma's op zak en heb je goede kansen op de arbeidsmarkt. Veel scholen zien het belang van universitair geschoold personeel in. Het startsalaris van een leraar primair onderwijs bedroeg in 2012 ongeveer € 2300,- bruto per maand (bij een fulltime aanstelling).

study abroad

In het vierde jaar is het mogelijk om voor een korte periode (ongeveer 6 weken) naar het buitenland te gaan. Studenten krijgen op die manier de mogelijkheid om in het buitenland praktijkervaring op te doen. Het buitenlandverblijf wordt dan gecombineerd met het schrijven van de bachelorthesis.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240