Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Opleiding: Ad Schrijftolk

Aangeboden door: Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Een schrijftolk vormt de schakel tussen dove/slechthorende en horende mensen. Hij typt het gesproken Nederlands – op spreeksnelheid – op een speciaal toetsenbord.De dove/slechthorende leest het geschreven Nederlands mee op een laptop of op een beamerscherm. Zo wordt communicatie tussen dove of slechthorende en horende mensen, in allerlei situaties, vergemakkelijkt.

Het tweejarige programma Associate degree Schrijftolk is een onderdeel binnen de bacheloropleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal. Nadat je de Associate degree hebt afgerond kun je aan het werk als schrijftolk. Ook is het mogelijk om in twee jaar je bachelordiploma Tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) te behalen.

De tolkopleidingen zijn uniek in Nederland en worden alleen aangeboden door het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies van Hogeschool Utrecht.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
MBO niveau 4 Met een diploma van een mbo-diploma niveau 4 ben je zonder meer toelaatbaar.

1st year

Vanaf het begin van de studie werk je aan de verwerving van schrijftolkvaardigheden en NGT op beginnersniveau. Vakken als Dovenstudies en Taalkunde zitten ook in het programma. Tijdens de tweede helft van het jaar maak je kennis met de specifieke beroepsvaardigheden. Als student wordt daarnaast van je verwacht dat je omgaat met doven en slechthorenden en je in hun wereld begeeft.

admission

Wil je deze opleiding volgen maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor het toelatingsonderzoek 21+. Kijk voor meer informatie op www.toelatingsonderzoek.hu.nl.

after 1st year

In de opleiding zijn er verplichte praktijkopdrachten. Ook ga je in je tweede jaar op stage. Aan het eind van je stage functioneer je als zelfstandig schrijftolk, uiteraard onder begeleiding van stagebegeleiders vanuit de opleiding en stagementoren vanuit het werkveld. Je komt door je stage in aanraking met de beroepspraktijk en je ervaart hoe het er daar aantoe gaat. Dit is tevens het afstudeertraject en geldt als de afronding van het Ad-programma.

job perspective

Je eerste salaris bij een baan als schrijftolk ligt rond de € 48,- bruto per uur exclusief btw.

tuition fee

Meer informatie over het collegegeldtarief waaronder de opleiding valt is te vinden in de HU collegegeldmeter: www.collegegeldmeter.hu.nl.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 24 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 120