Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Opleiding: HBO-ICT

Aangeboden door: Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

HBO-ICT dompelt je onder in de wereld van ICT. Het eerste half jaar doe je een stevige basiskennis op en pas daarna kies je voor een afstudeerrichting, zonder verlies van tijd of studiepunten.Hoe vaak maak jij een foto met je smartphone, om die meteen te uploaden op Facebook of Instagram? Speel je wel eens online games tegen mensen die aan de andere kant van de wereld wonen? Kun je je voorstellen dat je straks met je ov-chipkaart een blikje cola afrekent in de supermarkt? Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) is tegenwoordig overal om ons heen en heeft ons leven de afgelopen decennia makkelijker, sneller en leuker gemaakt.

HBO-ICT is een echte beroepsopleiding én dompelt je onder in de wereld van ICT. Van het bedenken van slimme en creatieve ICT-oplossingen voor bedrijfsvraagstukken tot het veilig uitrollen van de nieuwste versie van Windows. Of het ontwerpen en ontwikkelen van software en games. Bijvoorbeeld een serious game waarin jongeren op een leuke manier met geld leren omgaan. Maar je moet ook denken aan het ontwerpen en programmeren van een robot.

Vanaf het tweede studiejaar zijn er vier leerroutes mogelijk: Business IT & Management, Software & Information Engineering, System and Network Engineering, Technische Informatica.

De opleiding HBO-ICT aan Hogeschool Utrecht kun je niet alleen in voltijd maar ook in deeltijd of duaal volgen.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
MBO niveau 4

1st year

In het eerste jaar (de propedeuse) volg je gemeenschappelijke vakken waarin je de nodige basiskennis opdoet en aan de slag gaat met de zogenaamde professional skills, zoals presenteren en onderzoek doen. Zo krijg je een indruk van het brede vakgebied ICT en inzicht in je eigen interesses, ambities en capaciteiten. Na het eerste half jaar kies je voor een van de vier afstudeerrichtingen. Een vaste studiebegeleider helpt je de opleiding zo goed mogelijk te doorlopen.

after 1st year

Je volgt nu cursussen toegespitst op jouw studierichting en duikt steeds dieper de theorie in. Je werkt daarnaast ook veel aan projecten waarin je een beroepsproduct maakt, dat in het echt door een bedrijf of door consumenten gebruikt zou kunnen worden. Je ontwikkelt een professionele houding door specialistische kennis en vaardigheden, opgedaan op de hogeschool, toe te passen tijdens je stage. Waar je stage loopt en hoe je stageopdracht eruit ziet, hangt af van je afstudeerrichting.

characteristics

Waarom HBO-ICT in Utrecht?
* Brede kennismaking met ICT, dan pas kiezen voor een richting. Zonder verlies van tijd of studiepunten.
* Utrecht is dé ICT-regio van Nederland.
* Veel mogelijkheden: onderzoek, excellentie en extra ondersteuning.
* Studeren in een knusse en bruisende studentenstad.

curriculum

Na het gemeenschappelijke eerste half maak je een keuze voor een afstudeerrichting die je leuk vindt en bij je past. Dit doe je zonder verlies van tijd of studiepunten. Wordt het Business IT & Management, Software & Information Engineering, System and Network Engineering of Technische Informatica?

job perspective

Doordat HBO-ICT veel samenwerkt met (ICT-)bedrijven in de regio Utrecht, ben jij al vaak bij bedrijven binnen geweest als je afstudeert. Je hebt vaardigheden opgedaan waar werkgevers naar vragen en dus is de kans groot dat je snel een goede en toekomstbestendige baan vindt.

Veel HBO-ICT'ers gaan aan de slag als projectleider, ICT-consultant, analist of beheerder. Uiteraard is je gekozen afstudeerrichting van invloed op de functies waarin je terecht kunt komen. Zo zijn BIM'ers bij adviesorganisaties of softwarebedrijven vaak werkzaam als: informatiemanager, informatieanalist of procesanalist. Software & information engineers werken vaak als webontwikkelaar, databasespecialist, software engineer, -architect of -developer. Met System and Network Engineering kan je aan de slag in tal van beroepen zoals: cybersecurity consultant, netwerkspecialist en systeembeheerder. Een technisch informaticus werkt vaak als softwareontwikkelaar voor technische toepassingen (bijvoorbeeld embedded systems, robotica, industriële productiesystemen). Ook game developer worden behoort tot de mogelijkheden.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten €1906
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240