Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Opleiding: HBO-Rechten

Aangeboden door: Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Het recht is een geheel van wetten en regels dat voortdurend in ontwikkeling is. Met de praktijkgerichte opleiding HBO-Rechten heb je een goede basis om met het recht aan het werk te gaan.HBO-Rechten in Utrecht onderscheidt zich door aandacht voor taalvaardigheid, conflicthantering en zelfstandig ondernemerschap. Als hbo-jurist beschik je over kennis van het recht en over communicatieve vaardigheden. Je kunt verschillende partijen van de juiste informatie voorzien. Zo nodig zoek je ook niet-juridische oplossingen.

HBO-Rechten is een praktijkgerichte opleiding. Dat betekent dat je veel werkt met opdrachten en zaken uit de beroepspraktijk. Je wordt wegwijs gemaakt in wetten en regels. Je leert je weg te vinden in juridische databanken en naslagwerken en je leert over organisatievormen en bedrijfsprocessen. Je traint ook vaardigheden als adviseren, debatteren, onderhandelen en bemiddelen. Taalvaardigheid is essentieel om in de juridische praktijk te kunnen werken en daar wordt veel aandacht aan besteed.

Voorzien van deze kennis en vaardigheden ben je klaar om het recht in de praktijk toe te passen. En dat geeft je veel verschillende mogelijkheden.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
MBO niveau 4

1st year

In het eerste jaar van je opleiding oriënteer je je op verschillende sectoren van het juridische werkveld, zoals de overheid, de rechterlijke macht en het bedrijfsleven. Daarnaast werk je aan de ontwikkeling van een juiste studie- en beroepshouding. Docenten en studiebegeleiders helpen je vervolgens je studie in een normaal tempo voort te zetten, en ondersteunen en begeleiden je waar nodig.

admission

Wil je deze opleiding volgen maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor het toelatingsonderzoek 21+. Kijk voor meer informatie op www.toelatingsonderzoek.hu.nl.

after 1st year

In de hoofdfase (drie jaar) verbreed en verdiep je je juridische kennis en je vaardigheden. In het tweede jaar ga je verder in op de belangrijkste rechtsgebieden en vergroot je de vaardigheden die je als hbo-jurist nodig hebt. Ook word je gestimuleerd om met een grote mate van zelfstandigheid te werken. In het derde jaar werk je vier dagen per week als stagiair. In het laatste jaar volg je onder meer een keuzeprogramma en rond je de opleiding af met een afstudeerproject.

curriculum

Inleiding Recht
Strafrecht
Personen- en familierecht
Adviseren
Juridische vaardigheden

job perspective

De ervaring leert dat er in alle sectoren behoefte is aan praktisch ingestelde juristen die op hbo-niveau functioneren. Hoewel het arbeidsperspectief ook afhankelijk is van de economische omstandigheden, geeft een diploma HBO-Rechten doorgaans zeker mogelijkheden om aan het werk te komen.

Voor HBO-Rechten lopen de salarissen erg uiteen. Het gemiddelde startsalaris is ongeveer € 2100,- bruto.

tuition fee

Meer informatie over het collegegeldtarief waaronder de opleiding valt is te vinden in de HU collegegeldmeter.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240