Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Opleiding: Leraar Engels tweedegraads

Aangeboden door: Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Ga je graag met jongeren om? En zou je hen echt wat willen leren? Lijkt het je leuk om op een school te werken? Dan is de lerarenopleiding van Hogeschool Utrecht iets voor jou!Luisteren, lezen, spreken en schrijven in het Engels op hoog niveau, daar draait het om bij de opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Engels. Grammatica, uitspraak en vocabulaire (je woordenschat) spelen hierbij een grote rol. Binnen de vakdidactiek ligt de nadruk op communicatief talenonderwijs: het zo nauwkeurig mogelijk overbrengen van je boodschap. Alles wat je doet binnen deze opleiding, heeft een dubbele bodem: terwijl je zelf over de Engelse taal, literatuur en samenleving leert, leer je deze taal aan andere mensen te onderwijzen.

Bij de lerarenopleiding van Hogeschool Utrecht, Instituut Archimedes staat de praktijk centraal. Je leert en werkt tegelijk. Al vanaf het eerste jaar doe je werkervaring op in de onderwijspraktijk. Je leert alles over het vak Engels en tegelijkertijd leren we je om die kennis op een creatieve manier over te brengen op je leerlingen.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
HBO propedeuse
MBO niveau 4

1st year

In het eerste jaar werk je aan je eigen ontwikkeling op het gebied van het vak Engels, onderwijskunde en didactiek ('hoe breng je je vakkennis over aan je leerlingen?'). Uiteraard is er veel aandacht voor de Engelse cultuur, literatuur en taalkunde en ga je op excursie naar Groot-Brittannië. Daarnaast krijg je studie- en werkbegeleiding. Al in november solliciteer je naar een leerwerkplek op een opleidingsschool, waar je een vaste dag in de week gaat leren en werken.

admission

Wil je deze opleiding volgen maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor het toelatingsonderzoek 21+. Kijk voor meer informatie op www.toelatingsonderzoek.hu.nl

after 1st year

Je groeit in je rol als leraar. Je krijgt steeds meer ruimte om kennis en vaardigheden op te doen. Op de opleidingsschool voer je verschillende school- en lestaken uit, één dag per week in het tweede jaar en twee dagen per week in het derde jaar. Vanaf het tweede jaar zijn er ook betaalde leerwerkplekken. Daarnaast verdiep je je verder in het vak Engels. Er is aandacht voor dialectologie en taalvaardigheid. Ook ga je tien weken op stage naar een Engelstalig land als Engeland of Zuid-Afrika.

curriculum

Het curriculum bevat een ruim aanbod in vakken o.a. litertuur, taalvaardigheid, vakdidactiek, taalkunde. Daarnaast is er een groot stage-/praktijk component en veel aandacht voor studievaardigheden en eigen onderzoek. Ook is er individuele begeleiding van studenten.

job perspective

Je vooruitzichten op een baan zijn goed, omdat er de komende jaren veel leraren met pensioen gaan. Je eerste salaris ligt in schaal LB rond de € 2.450,- (bruto voor een fulltime aanstelling).

study abroad

Minimaal 7 weken in een English Speaking country

tuition fee

Meer informatie over het collegegeldtarief waaronder de opleiding valt is te vinden in de HU collegegeldmeter: www.collegegeldmeter.hu.nl. Aanvullende kosten min. 400 euro voor studiereis in jaar 1. Buitenlandverblijf kan kosten met zich meebrengen.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands, Engels
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240