Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Bron: http://nos.nl/artikel/692650-vanaf-2017-geen-lotingsstudie-meer.html


Geen lotingstudie meer vanaf 2017

Studenten worden vanaf 2017 geselecteerd op basis van een aantal kwaliteiten, waardoor in potentie de kans groter is dat studenten op de juiste plek terechtkomen.

Indien een studie te veel aanmelders heeft gaat een onderwijsinstelling vanaf 2017 selecteren op onder meer onderwijsprestaties, persoonlijkheid en motivatie van een student.

Succes

Bij de huidige numerus fixus-opleidingen telt alleen het gemiddelde eindexamencijfer als criterium voor toelating tot de studie. Volgens minister Bussemaker is dat onvoldoende, omdat het succes van een studie afhangt van meer factoren dan alleen de prestaties op de middelbare school.

De selectie voor populaire studies wordt straks per onderwijsinstelling geregeld, er komt echter wel een landelijke deadline waarop aankomende studenten zich moeten hebben aangemeld voor zo'n studie: 15 januari. Uiterlijk drie maanden later horen aanmelders dan of ze zijn toegelaten.

Vorig jaar hebben zich ruim 56.000 studenten aangemeld voor een lotingstudie, zoals bijv. geneeskunde, criminologie en rechtsgeleerdheid. Dat is bijna een derde van alle studenten die in 2013 in het hoger onderwijs begonnen.

Achter de cijfers

Scholierenorganisatie LAKS is enthousiast over de nieuwe selectiemethode. "Eindelijk wordt er gekeken naar de persoon achter de cijfers", zegt een woordvoerder. Het LAKS is niet bang dat middelbare scholieren straks minder gemotiveerd worden om hoge cijfers te halen, omdat de cijfers een rol blijven spelen in de selectie.