Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22994938/___Onderwijs_op_uni_moet_beter___.html


Kwaliteit onderwijs op universiteit moet omhoog

In de eerste helft van 2014 voldeden 28 van de door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) beoordeelde wetenschappelijke opleidingen en 4 hbo-opleidingen niet aan de eisen. Dat is evenveel als in heel het jaar 2013. Dat meldt de NVAO in het vrijdag gepubliceerde halfjaarbericht.

Onderzoek

"Aan de universiteit gaat veel aandacht uit naar onderzoek", stelt NVAO-voorzitter Anne Flierman. "Het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek is heel goed, maar ook het wetenschappelijk onderwijs moet over de volle breedte op topniveau blijven. Daarom is er bij de universiteiten meer bestuurlijke aandacht voor onderwijs nodig. Studenten, die straks veel in hun studie moeten investeren, mogen dat ook van hun universiteit verwachten."

De wetenschappelijke opleidingen die niet aan de eisen voldoen komen vooral uit de hoek van de geesteswetenschappen, bijvoorbeeld geschiedenis, mediastudies en kunst en cultuur. In juni oordeelde de NVAO al dat het niveau van zeker 26 universitaire opleidingen in de geesteswetenschappen onvoldoende is. De betreffende instituten hebben 2 jaar gekregen om hun zaken op orde te krijgen.

Onderwijsvaardigheden

Falco Carelsz, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), vindt dat er meer nadruk en waardering moet komen voor onderwijsvaardigheden van universitaire docenten: ,,Zij bepalen immers voor een groot gedeelte de kwaliteit van het hoger onderwijs. Universitaire docenten worden momenteel voornamelijk beloond voor wetenschappelijk onderzoek wat voor een perverse prikkel heeft gezorgd met als gevolg teveel nadruk op onderzoek."