Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Auteur:
Bron: https://www.trouw.nl/samenleving/student-hoeft-grens-niet-meer-over-voor-buitenlandse-studie-~a8d6cfd0/


Student hoeft grens niet meer over voor buitenlandse studie

Een student uit Delft hoeft de stad niet meer uit om colleges te volgen van de universiteit van Hongkong. Studenten van drie Nederlandse universiteiten kunnen vanaf januari online vakken volgen bij universiteiten in Australië, China en Zwitserland. Tentamens kunnen gewoon aan de eigen universiteit worden gemaakt en de punten die ze hiervoor krijgen tellen officieel mee.

"Op deze manier kunnen we studenten die om wat voor reden niet naar het buitenland gaan, toch de mogelijkheid bieden vakken te volgen bij de beste hoogleraren van andere universiteiten", zegt woordvoerder Karen Collet van de TU Delft die afgelopen jaar al experimenteerde met deze vorm van onderwijs. Naast Delft doen in Nederland ook de universiteiten in Wageningen en Leiden mee. Ze hebben met zes andere instellingen (in Lausanne, Hongkong en drie in Australië) afspraken gemaakt dat studenten online vakken kunnen volgen, tentamens maken en dat de punten meetellen.
Toeziend oog

De afspraken zijn voor drie jaar gemaakt en worden dan geëvalueerd. Een van de problemen waartegen de universiteiten mogelijk aanlopen is de manier van tentamens maken. Hoe weet je of een student ver weg zijn tentamen zelf maakt, geen extra hulp inroept of zijn boeken niet gewoon openslaat? "Om die reden hebben we afgesproken dat een student onder toeziend oog van een surveillant zijn tentamen maakt."

Nuffic, de organisatie die zich bezighoudt met internationalisering van het onderwijs, ziet dat universiteiten vaker op zoek gaan naar mogelijkheden om op deze manier een 'buitenlandse' studie aan te bieden. "In Engeland is deze vorm al vaker gebruikelijk, in Nederland heb ik het nog niet eerder op deze schaal en echt geïntegreerd in het onderwijsprogramma gezien", zegt een woordvoerder.

Nederlandse studenten en universiteiten kijken meer en meer over de grens. Inmiddels bezoekt een kwart van de studenten tijdens de studie voor korte of langere tijd een buitenlandse instelling.