Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Biomedische wetenschappen

Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Hoe ontstaan ziekten, hoe kunnen we ze bestrijden? Hoe zit een gezond mens in elkaar? Biomedische wetenschappen gaat over storingen in het lichaam.


== Onderzoeksgericht ==
Als biomedisch wetenschapper moet je eerst weten wat normaal is om te kunnen bepalen wat een storing is. Daarnaast zoek je naar de oorzaak van ziekten en leer je over bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en erfelijke eigenschappen. De studie richt zich vooral op onderzoek. Je komt dus niet rechtstreeks in contact met patiënten.

== Moleculaire biologie van de cel ==
In jaar 1 leer je hoe mensen en andere zoogdieren in elkaar zitten en verdiep je je in cellen, weefsels, moleculen en organismen. In jaar 2 en 3 volg je het vak Onderzoeksmethoden en heb je de keuze uit onder andere Voortgezette Celbiologie, Virologie, Neurowetenschappen en Regenerative Medicine. Naast het opdoen van biomedische kennis en het verrichten van onderzoek, komen ook wetenschapscommunicatie- en educatie en management aan bod, zoals in de cursussen Doceren via het DNA-lab en Entrepreneur het geval is.

== Iets voor jou? ==
Vind je biologie leuk op school en ben je geboeid door natuur- en scheikunde? Ben je geïnteresseerd in medische ontwikkelingen en voel je je aangetrokken tot onderzoek op het snijvlak van geneeskunde en biologie? Dan is biomedische wetenschappen iets voor jou!Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Natuur en Gezondheid natuurkunde
Natuur en Techniek biologie


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 10829 / jaar
2018 Full-time Internationaal € 12585 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

In het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied Biomedische wetenschappen. Je leert hoe mensen en andere zoogdieren op verschillende niveaus in elkaar zitten. Je verdiept je in moleculen, cellen, weefsels, organen en organismen.

characteristics

== Honoursprogramma ==
Als je goede cijfers haalt, kun je worden uitgenodigd voor het honoursprogramma. Dit is een extra programma bovenop het reguliere rooster, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. Je volgt dat bijvoorbeeld discussiebijeenkomsten over (populair) wetenschappelijke boeken en artikelen, je loopt mee in een onderzoeksgroep of je organiseert een symposium of lezing.

== Cijfers & feiten ==
Van alle eerstejaars BMW-studenten in Utrecht, gaat 75% door naar het tweede studiejaar. Landelijk ligt dit percentage op 64%.

Van degenen die door gaan naar het tweede studiejaar, haalt in Utrecht 74% binnen vier jaar zijn diploma. Van alle andere biomedische studies in Nederland ligt dit percentage gemiddeld op 64%.

curriculum

De hele bachelorstudie duurt drie jaar. Elk jaar bestaat uit vier perioden van tien weken. Per periode volg je twee vakken.

instruction modes

Hoorcollege: twee uur durend frontaal onderwijs met halverwege een pauze.
Werkcollege: verdieping van de hoorcollegestof in kleine groepen.
Practica: praktijkgerichte experimenten zoals het ontleden van dieren.
Computer Ondersteunend Onderwijs (COO): interactieve lessen op de pc.

job perspective

== Arbeidskansen ==
Het percentage Utrechtse biomedici dat werkt heeft is 95%. Van alle academici in Nederland ligt dit percentage op 92%.

== Eerste baan ==
Een Utrechtse biomedicus vindt gemiddeld na 2,4 maand zijn eerste betaalde baan. Landelijk ligt dit gemiddelde op 2,7 maand.

== Startsalaris ==
Het gemiddeld startsalaris van Utrechtse biomedici is 2133 euro bruto per maand. Het gemiddelde startsalaris van alle academici in Nederland ligt op 2484 euro bruto per maand. Het startsalaris van een promovendus is 2042 euro bruto per maand, dit loopt op tot 2612 euro per maand in het vierde jaar.

study abroad

De studie Biomedische Wetenschappen heeft een specifiek uitwisselingsprogramma opgestart met de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Lund (Zweden), de Universiteit van Tromsø, (Noorwegen), de Universiteit van Manipal (India) en de Universiteit van Singapore (Singapore). In je profileringsruimte (= vrije keuzeruimte in je rooster) kun je driekwart jaar aan een buitenlandse universiteit studeren. Je kunt ook tijdens je master voor een stage naar het buitenland gaan.

study association

De opleiding heeft een bloeiende studievereniging: M.B.V. Mebiose. Mebiose behartigt onder meer de belangen van de studenten op onderwijsgebied. Leden kunnen tegen gereduceerd tarief studiemateriaal kopen. Ook organiseert Mebiose regelmatig feesten, excursies, symposia, een ouderdag, een gala en diverse culturele en sportieve activiteiten. Kijk op www.mebiose.nl

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 36 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 180