Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Opleiding: Pedagogische wetenschappen

Aangeboden door: Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Bij Pedagogische wetenschappen bestudeer je het verloop van de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en adolescenten. Ook houd je je bezig met actuele maatschappelijke opvoedingsvraagstukken.Kinderen en hun opvoeders kunnen te maken hebben met hardnekkige problemen. Ouders maken zich bijvoorbeeld zorgen omdat hun kind te laat is met praten. Een lerares merkt dat een scholier achterblijft met leren. Als pedagoog help je opvoeders met je wetenschappelijke kennis en je helikopterview bij hun opvoedende taak. De wisselwerking tussen volwassenen en kinderen maakt het een dynamisch vakgebied.

Je wordt opgeleid tot academisch geschoold pedagoog. Door de kennismaking met de geschiedenis van het vakgebied krijg je oog voor relevante morele en filosofische vraagstukken. Je bestudeert theorieën en onderzoek over (speciaal) onderwijs, jeugdzorg, gehandicaptenzorg en kinderrevalidatie. Ook doe je klinische vaardigheden op die je inzet bij preventie en oplossing van de problematische ontwikkeling en opvoeding.

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van het kind? Nieuwsgierig naar de ontwikkeling van adolescenten, zowel in het onderwijs als daarbuiten? Kun jij je goed inleven zonder je kritische blik te verliezen? Dan is Pedagogische wetenschappen iets voor jou.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek


Kosten
2015 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 1951 / jaar
2015 Full-time Institutioneel € 7905 / jaar
2015 Full-time Internationaal € 9000 / jaar
2016 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 1984 / jaar
2016 Full-time Institutioneel € 7905 / jaar
2016 Full-time Internationaal € 9000 / jaar

1st year

Tijdens je opleiding doe je o.a. in de verplichte vakken kennis op over diversiteit in ontwikkeling en opvoeding. Diversiteit vind je ook terug in de werk- en toetsvormen. Door de keuzeruimte (een kwart van je opleiding) kun je naar eigen wens en inzicht verdieping dan wel verbreding aanbrengen in je studie.
In het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied en relevante morele en filosofische vraagstukken. Je bestudeert theorieën en onderzoek over 'normale' opvoeding en ontwikkeling.

characteristics

De bachelor Pedagogische wetenschappen in Utrecht biedt als enige opleiding in Nederland de mogelijkheid om je te specialiseren op het gebied van maatschappelijke opvoedingsvraagstukken. De opleiding besteedt veel aandacht aan actuele problematiek in het vak en in de veranderende maatschappij.

curriculum

Het volledige studieprogramma vind je op www.uu.nl/bachelors/pedagogiek.

job perspective

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als orthopedagoog, schoolbegeleider, beleidsmaker, opvoedingscoach maar ook pedagoog. Beroepen waarin je te maken hebt met kinderen in de context van ontwikkelings- en opvoedingsproblematiek.
De focus in de opleiding ligt op de werkvelden jeugdzorg, leerlingenzorg, forensische zorg en gehandicaptenzorg.

study abroad

Je kunt in het derde studiejaar een tijdje aan een buitenlandse universiteit studeren. Studeren in het buitenland betekent: je horizon verbreden, nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe culturen leren kennen en je academische kennis uitbreiden. Studenten pedagogische wetenschappen gaan bijvoorbeeld naar Australië, Canada, Engeland, Finland, Zuid-Afrika, België (Leuven), Noorwegen en Verenigde Staten.

study association

Alcmaeon is de faculteitsvereniging voor Sociale Wetenschappen. Dit betekent dat wij allerlei activiteiten organiseren voor studenten aan deze faculteit. Van lezingen en congressen tot feestjes, studiereizen en culturele activiteiten zoals toneelvoorstellingen of een bandjesavond.

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 36 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 180