Afgestudeerden van de UvA masteropleiding Nederlands als tweede taal en meertaligheid dragen bij aan de optimalisering van het leren van de Nederlandse taal door anderstaligen.
Nederland is al lang niet meer volledig Nederlandstalig. De laatste decennia zijn er binnen onze landsgrenzen grote groepen mensen komen wonen die het Nederlands niet als moedertaal spreken. Om goed te kunnen functioneren in onze samenleving is het nodig dat zij het Nederlands als tweede taal goed leren beheersen.
Min of meer gelijk met de maatschappelijke ontwikkelingen is het vak Nederlands als tweede taal (NT2) ontstaan. Om het onderwijs in NT2 te verbeteren, is veel kennis nodig. Academisch geschoolden op dit gebied kunnen een belangrijke bijdrage hieraan leveren, bijvoorbeeld door de begeleiding en training van docenten NT2, door de instellingen die NT2-onderwijs verzorgen te adviseren, NT2-leermiddelen te ontwikkelen en onderzoek naar de onderwijspraktijk te doen.
Nederlands als tweede taal is een duaal programma: een academische voorbereiding op een specifiek beroep. Duale masters hebben een intensieve praktijkperiode (stage) van een half jaar. De stage is een belangrijk afsluitend onderdeel van je programma.
Nederlands als tweede taal is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Taalwetenschappen.
Kosten
2018
|
Full-time
|
Institutioneel
|
€ 12025 / jaar
|
2018
|
Full-time
|
Wettelijk voorgeschreven
|
€ 2060 / jaar
|
curriculum
De wetenschappelijke inhoud van het programma is in eerste instantie gebaseerd op het theoretisch onderzoek naar processen van tweedetaalverwerving, maar ook de mogelijkheden om deze processen te versnellen en te professionaliseren. Studenten bestuderen daarnaast het huidige taalbeleid en de praktijk van het onderwijs in Nederlands als tweede taal,zoals het beschikbare onderwijsmateriaal (lesboeken enz.).
tuition fee
Tuition fees are adjusted annually. For up-to-date information, please see www.uva.nl/collegegeld (Dutch students) or www.uva.nl/tuition (international students).