Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Artikelen

'Vergoeding voor student van falende opleiding'
Indien een hogeschool of universiteit ondermaats onderwijs heeft aangeboden, moet een student een schadevergoeding kunnen krijgen.
De Duitslanddesk: informatie over studeren in Duitsland
De Duitslanddesk moet Nederlanders verleiden zich in te schrijven voor een studie bij onze oosterburen.
Ondermaatse opleidingen op de vingers getikt door de NVAO
Ondermaatse opleidingen op de vingers getikt door de NVAO
Sinds 2010 zijn 48 HBO- en WO-opleidingen op de vingers getikt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Ze presteren ondermaats. Inmiddels zijn elf opleidingen na herkeuring alsnog goed bevonden.
Hogeschool Zeeland beste hogeschool van Nederland
Dinsdag 8 oktober is de Keuzegids Hbo Voltijd 2014 verschenen. Hierin komt Hogeschool Zeeland als beste uit de bus. De Zeeuwse hbo-instelling heeft Avans sinds jaren van de eerste plaats gestoten.
Studenten slecht voorbereid op solliciteren
Uit onderzoek van EenVandaag samen met StudentenBureau onder 1250 studenten is gebleken dat er tijdens de studie te weinig aandacht is voor hoe je moet solliciteren. Hoe kun je jezelf het beste presenteren tijdens een sollicitatiegesprek?
'Studie in Cijfers' in het hbo
Aankomende studenten kunnen door middel van 'Studie in Cijfers' de verschillende opleidingen in Nederland objectief vergelijken. Driekwart van het hbo werkt hier al mee.
Kabinet bezuinigt kwart miljard op onderwijs
Het kabinet gaat bezuinigen op het onderwijs, en niet zo'm klein beetje ook: 250 miljoen euro per jaar. Dit meldt het Centraal Planbureau. Deze cijfers zouden op Prinsjesdag bekend worden gemaakt, maar zijn voortijdig uitgelekt.
Uitval hoger onderwijs groter bij jongens dan bij meisjes
In het hoger onderwijs vallen meer mannelijke studenten uit dan vrouwen. Dit kan gevolgen hebben op de arbeidsmarkt. Het is een geruststelling dat dit in heel Europa speelt en niet alleen bij ons in Nederland.
TU Delft: grote verschillen in aanmeldingen studies
Dit jaar is minder gekozen voor de studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit (TU) Delft. In tegenstelling tot deze afname kiezen meer studenten voor de studie Werktuigbouwkunde. Vanwaar dit grote verschil?
Studenten kiezen voor zekerheid
Uit de aanmeldingen van de Amsterdamse hogescholen en universiteiten blijkt dat de nieuwe eerstejaars studenten kiezen voor baanzekerheid. Op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn meer inschrijvingen voor technische opleidingen. Voor onder andere de lerarenopleiding wiskunde steeg het aantal inschrijvingen met vijftig procent.
Onzekerheid rond leenstelsel zorgt voor onrust bij studenten
Studentenorganisaties zijn erg kritisch over de onzekerheid van het al dan niet invoeren van het leenstelsel.
Reacties op uitstel leenstelsel studie
De meningen over de beslissing van minister Jet Bussemaker om het leenstelsel voor bachelorstudenten met een jaar uit te stellen, zijn verdeeld. Zowel in de Tweede Kamer als de universiteiten en studenten hebben verschillende standpunten in deze kwestie.
Harder ingrijpen bij studies die tot werkloosheid opleiden
Minister Jet Bussemaker wil de mogelijkheid krijgen om studies zonder arbeidsperspectief te kunnen sluiten. Studies zouden beter aan moeten sluiten bij het bedrijfsleven.
Invoering leenstelsel voorlopig uitgesteld
Het plan was om het totale leenstelsel voor de studie in 2014 in te laten gaan. Maar Minister Jet Bussemaker stelt de invoering voor de bachelorfase een jaar uit. Ga je een master doen in 2014, dan zit je wel aan het leenstelsel vast.
Schakelprogramma's onbetaalbaar voor de 'gewone' student
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft een wetsvoorstel ingediend over de kosten van schakelprogramma's. Hierin is vastgelegd dat hogescholen en universiteiten de hoogte van het collegegeld voor schakelprogramma's en premasters zelf mogen bepalen boven de 30 studiepunten. Dit staat gelijk aan een studieprogramma van een half jaar. In een normaal studiejaar haal je 60 studiepunten.
Prijsverschillen tweede masterstudie extreem groot
Voor studenten die een tweede masterstudie willen volgen, kan dit een dure aangelegenheid worden.
TU Delft eerste universiteit met 'studiebijsluiter'
TU Delft komt, net als eerder een aantal hogescholen al deden, voor komend schooljaar met een studiebijsluiter. Hierin worden studiekiezers per opleiding geïnformeerd over onder andere studenttevredenheid, contacturen, studie-uitval en baankansen. TU Delft is de eerste universiteit die dit doet.
Leren is de motor van de toekomst
Een krimpende ICT arbeidsmarkt of een groeiende ICT arbeidsmarkt. Één aspect is gedurende de verschillende cycli constant gebleven: de niet aflatende behoefte aan gekwalificeerde medewerkers. In de persartikelen wordt nog steeds gesproken over een moeilijke ICT arbeidsmarkt. De werkloosheid die de afgelopen twee jaar is ontstaan vanuit reorganisaties en saneringen is nog steeds aanzienlijk. In één adem wordt tevens het niet aflatende tekort aan gekwalificeerd ICT personeel genoemd.
Meer studenten aan een masteropleiding
De vereniging van universiteiten, de VSNU, meldt dat meer studenten zich hebben ingeschreven voor een masteropleiding. Er zijn 8 procent meer inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar.
Steeds meer studenten wijken uit naar België
AMSTERDAM - Nederlandse jongeren gaan steeds vaker studeren in België.