Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Bestuurskunde / Overheidsmanagement

De Haagse Hogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

U heeft belangstelling voor maatschappelijke vraagstukken, staat middenin de samenleving en bent toe aan een management- of beleidsfunctie? De deeltijdvariant wordt afgebouwd.


De opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement (BO) stoomt je klaar om aan de slag te gaan als beleidsmedewerker, projectmedewerker of organisatieondersteuner voor de publieke sector. In Den Haag studeer je in de stad van Vrede en Veiligheid met veel internationale organisaties. In de opleiding leggen we daarom steeds een link naar ons speerpunt: Goed Bestuur in een Veilige Wereld. We zijn een Unesco-school en dat geeft ons toegang tot samenwerking met veel interessante, vaak internationale partners. We hebben een actieve studievereniging, die samen met de opleiding excursies en debatten organiseert. Bestuurskunde is een duale opleiding. Dit betekent dat je tijdens je opleiding de eerste 2 jaar een stevige theoretische basis legt en samen met medestudenten werkt aan projecten. De laatste 2 jaar werk je in de praktijk en kom je nog 1 dag naar school. Op deze manier doe je al veel werkervaring op tijdens je studie, waardoor je een aantrekkelijke werknemer bent voor je toekomstige werkgever.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO) economie
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO) economie
Natuur en Techniek (HAVO) economie
Cultuur en Maatschappij economie
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid economie
Natuur en Techniek economie
MBO niveau 4 middenkader- of specialistenopleiding

1st year

Het eerste jaar van de bachelor Bestuurskunde/Overheidsmanagement vindt plaats binnen de hogeschool. Je volgt diverse vakken, zoals bestuurskunde, politicologie, recht, economie en organisatie & management. Je oriënteert je op het werkveld en werkt aan je studie- & beroepsvaardigheden. Kennis en vaardigheden breng je in de praktijk door middel van oefeningen en (groeps)opdrachten. Zo ontwikkel je je competenties.

instruction modes

In de eerste 2 jaar van de duale opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement krijg je afwisselende onderwijsvormen. Hoor- en werkcolleges, workshops en projecten bijvoorbeeld. Ook leer je om producten tot stand te brengen die je later in je beroep moet kunnen bieden. Zo stel je beleidsnota's op en geef je organisatieadviezen. In de laatste 2 jaar heb je een betaalde baan en kom je 1 dag per week naar school. Dan stem je op elkaar af wat je in de praktijk leert en nog moet leren.

job perspective

De mogelijkheden lopen enorm uiteen. Zowel overheid als bedrijfsleven is een mogelijke werkgever en organisaties in beide sectoren komen in vele soorten en maten. Onze studenten komen doorgaans in vier soorten functies terecht: beleidsmedewerker, projectmanager, operationeel leidinggevende of organisatieondersteuner. Aan hun kwaliteiten is behoefte, zo blijkt. Een BO-student vindt sneller dan gemiddeld een baan en ontvangt een bovengemiddeld loon.

study abroad

Iedere student maakt kennis met de internationale beroepspraktijk. Het curriculum stelt studenten in de gelegenheid om internationale ervaring op te doen, bijvoorbeeld met excursies naar internationale bedrijven in Nederland en met internationale gastsprekers. In het curriculum wordt veelvuldig de relatie gelegd met de internationale context van het openbaar bestuur. De vakken multilevel governance, internationale geschiedenis en bestuurskunde 4 staan volledig in het teken van de internationale

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240