Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Civiele Techniek

De Haagse Hogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Goede civiel ingenieurs of bouwopzichters zijn onmisbaar voor de samenleving. Wil jij bijdragen aan de bouw van verkeersystemen en waterbouwwerken? Kies de 4-jarige voltijdopleiding Civiele Techniek.


Zonder civiele techniek geen treinverkeer, geen bruggen, geen snelwegen. Zonder civiel ingenieurs en bouwopzichters stond Nederland nu zelfs grotendeels onder water. De zee stijgt, de bodem daalt. En er zal de komende eeuw veel geld worden geïnvesteerd om ons land droog te houden. Wil jij daaraan meewerken? De opleiding Civiele Techniek bereidt je voor op een uitdagende functie. Dat kan zijn bij een ingenieursbureau, waar je je vooral met het ontwerp van projecten bezighoudt. Maar het kan ook dat je kiest voor de uitvoering en bijvoorbeeld als werkvoorbereider aan de slag gaat.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Natuur en Gezondheid (HAVO) natuurkunde of nlt
Natuur en Techniek (HAVO)
Economie en Maatschappij natuurkunde
Natuur en Gezondheid natuurkunde of nlt
Natuur en Techniek
MBO niveau 4 middenkader- of specialistenopleiding


Kosten
2017 Full-time Institutioneel € 7900 / jaar
2017 Full-time Internationaal € 7900 / jaar
2017 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2006 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

In het propedeusejaar van de bachelor Civiele Techniek maak je kennis met de veelomvattende praktijk van het vak. Je leert over alle aspecten van de civiele techniek. Hierdoor oriënteer je je in de richting waarin jij je wilt ontwikkelen. Je volgt colleges, neemt deel aan trainingen en projecten, je krijgt gastlezingen van deskundigen uit de beroepspraktijk en je werkt aan praktijkopdrachten. Deze kunnen bestaan uit ontwerpen, berekeningen en bouwtekeningen.

curriculum

De voltijdopleiding Civiele Techniek bestaat uit een propedeuse (1 jaar) en een hoofdfase (3 jaar). Elk jaar is onderverdeeld in 4 blokken van 10 weken. De opleiding bestaat uit de major en de minor. De major zijn de (verplichte) vakken die bij de studie Civiele Techniek horen. De minor zijn vakken die je zelf kunt kiezen binnen de eigen opleiding. Maar ook bij andere opleidingen van De Haagse Hogeschool of bij andere hogescholen.

internship

Je verplichte stage in jaar 2 breng je vrijwel volledig buiten de hogeschoolmuren door. Je werkt 100 dagen in een ontwerpend of uitvoerend bedrijf gedurende een periode van 2 blokken. Je brengt je opgedane kennis en vaardigheden in praktijk, leert veel nieuws en krijgt een goed idee van de richting die je in het laatste deel van de studie Civiele Techniek wilt kiezen. Ook leer je tijdens je stage samenwerken met collega-ingenieurs en krijg je gevoel voor de verschillende bedrijfsculturen.

job perspective

Er is in Nederland behoefte aan goed opgeleide civiel ingenieurs. Dat is al een aantal jaren zo. De vaardigheden die je in de opleiding Civiele Techniek opdoet, zijn van waarde op de arbeidsmarkt. Zo'n 90 procent van de afgestudeerden heeft binnen 3 maanden werk. Voor heel wat studenten is dat al op het moment van afstuderen. Veel kersverse ingenieurs raken al snel betrokken bij grootse en soms ook spraakmakende projecten.

study abroad

Wil je graag kennismaken met de buitenlandse praktijk? Kies dan voor een stage over de grens. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een European Project Semester. Dat betekent studeren en werken aan een project in het buitenland, in een multidisciplinair en intercultureel team van studenten met een opdracht uit het bedrijfsleven. Met een dergelijke buitenlandse ervaring vermeerder je je interculturele competenties en vergroot je je kansen op de internationale arbeidsmarkt aanzienlijk.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240