Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Accountancy

Hanzehogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Accountancy is een brede en afwisselende praktijkgerichte studie. Een accountant is op de hoogte van de wet- en regelgeving en vertaalt die naar de dagelijkse praktijk. Je advies is goud waard.


De opleiding is een goede basis voor veel functies in de accountancywereld en daarbuiten, zoals in het bedrijfsleven, bij de overheid en non-profitorganisaties. Accountancy is een afwisselende praktijkgerichte studie. Je werkt veel samen met medestudenten en gaat zelf ook individueel op onderzoek uit. Zo leer je het vakgebied kennen en probleemoplossend te werken.

Na afronding van je studie Accountancy kun je uiteindelijk accountant worden. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals financieel manager, controller, algemeen manager of financieel adviseur. Deze functies vind je in het bedrijfsleven, de zakelijke dienstverlening (banken en verzekeringen),
bij de overheid en bij non-profit instellingen.

Andere mogelijkheden zijn:
* Registeraccountant (RA), vervolg masteropleiding vereist
* Accountant-administratieconsulent (AA), vervolg post-hbo opleiding vereist
* Assistent-accountant
* Financieel adviseur/medewerker

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO) (economie of m&o) + (wiskunde A of wiskunde B)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO) economie of m&o
Natuur en Techniek (HAVO) economie of m&o
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4 Vanaf studiejaar 2014-2015 zijn er voor mbo'ers die naar het hbo willen toelatingseisen van kracht. Kom je uit het mbo-domein 'Techniek en procesindustrie', 'Voedsel, natuur en leefomgeving' of 'Zorg en welzijn' dan gelden er toelatingseisen.​


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 3115 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

Tijdens het eerste jaar van je studie leer je de grondbeginselen van financieel-economisch management. Tijdens het specifieke accountancygedeelte van je opleiding leer je het offreren en aanvaarden van een wettelijke financiële controleopdracht van een organisatie. Daarnaast leer je de bijbehorende wet- en regelgeving doorgronden.

characteristics

Jaar 1 een gemeenschappelijk jaar, samen met de eerstejaars van de andere opleidingen binnen het Instituut voor Financieel Economisch Management. Na het eerste jaar is het mogelijk om te kunnen switchen naar een andere opleiding binnen het instituut. Je komt vroegtijdig in aanraking met de praktijk. Je voert flexibele projecten/opdrachten uit voor regionale ondernemers en maatschappelijke instanties in zogeheten innovatiewerkplaatsen. De plek waar onderzoek, onderwijs en praktijk samenkomen.

curriculum

In het jaar 1 leer je de grondbeginselen van financieel-economisch management. Tijdens het tweede en derde jaar kruip je in je rol van de accountant. Wat heb je nodig aan kennis, vaardigheden en tools om wettelijke controles uit te voeren, wet-en regelgeving toe te passen, jaarrekeningen samen te stellen mbv specifieke software en een gedegen financieel advies te geven? In jaar 3 loop je ook een half jaar stage. Jaar 4 sluit de opleiding af en bestaat uit specialiseren en afstuderen.

job perspective

De financiële arbeidsmarkt is in ontwikkeling en de behoefte naar breed opgeleide professionele financials met goede social skills groeit. Daarnaast kun je terecht in een groot aantal verschillende sectoren/branches.

objectives

Je bent de ogen van de maatschappij als accountant. Je bent objectief en kijkt vooruit en maakt weloverwogen maatschappelijke verantwoorde financiële keuzes waarbij je ook het ethische belang niet over het hoofd ziet.

study abroad

Het is mogelijk stage te lopen of een afstudeeropdracht te doen in het buitenland.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240