Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Ad Muziek (dirigent Hafabra)

Hanzehogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Ben je in de praktijk al werkzaam als HaFaBra-dirigent? Ben je beroepsmusicus en wil je je werkgebied uitbreiden naar HaFaBra-Directie? Dan is ons tweejarige hbo-programma zeker iets voor jou.


Je begint je conservatoriumopleiding met het verwerven van een gedegen theoretische en praktische basis. Voor een dirigent betekent dat onder meer het ontwikkelen van het muzikale voorstellingsvermogen in onderwijsonderdelen als algemene muziekleer en praktische harmonie. Verder maak je als dirigent kennis met de lichte muziek, leer je creatief schrijven en schaaf je verder aan de beheersing van je blaasinstrument of slagwerk.

Er staat je een zeer gevarieerd studieprogramma te wachten dat op verschillende manieren wordt aangereikt. In werkcolleges, practica, individuele lessen en projecten waaraan je alleen of met een aantal medestudenten werkt. Naast de reguliere lessen neem je ook deel aan workshops van nationaal en internationaal gerenommeerde gastdocenten.

Je studeert voor het wettelijk erkende diploma Associate degree dirigent HaFaBra. Daarmee studeer je af om voor orkesten uit de derde, vierde en vijfde divisie en voor jeugdorkesten te staan.

Voorafgaand aan de studie moet je een toelatingsexamen afleggen dat bestaat uit een theoretische en gehoorvormingstest en een praktisch examen. De onderdelen duren beide ongeveer 30 minuten en vinden meestal op één dag plaats.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 3115 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

De Associate degree is voor wat betreft studieniveau en studielast vergelijkbaar met de eerste twee jaar van de bacheloropleiding HaFaBra-directie. De lessen zijn zo geroosterd, dat je drie à vier dagdelen en vaak ook een avond per week op het conservatorium of stageadres bent. Eén keer per jaar is er een projectweek. De zelfstudie-uren kun je gewoon thuis doen. Vrijstellingen zijn eventueel mogelijk door eerder verworden competenties.

characteristics

In twee jaar voltijds studie verwerf je kennis en kunde om zelfstandig te werken met orkesten in de 3e, 4e en 5e divisie. Na het behalen van de Associate degree HaFaBra-directie kun je zonder enige vertraging desgewenst nog twee jaar verder studeren in de Bacheloropleiding om de volledige HBO-bevoegdheid als HaFaBra-dirigent voor alle divisies te behalen.

curriculum

Het curriculum wordt aangeboden in 3 clusters:
1. Studie, beroep en Maatschappij, gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de student mbt de beroepsrol
2. Algemeen Ondersteunende Vakken, gericht op het verwerven en gebruiken van algemene muziektheoretische kennis en vaardigheden
3. Hoofdvak en hoofdvakgebonden vakken, de directielessen en de overige hoofdvakspecifieke instrumentale/vocale en theoretische lessen, deze verschillen per hoofdvak.

job perspective

Nederland kent een grote traditie op het gebied van harmonie-orkesten, fanfares en brassbands. Afgestudeerde dirigenten vinden vaak zonder veel problemen een baan als dirigent, vaak al tijdens hun studie.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 24 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 120