Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Bio-informatica

Hanzehogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Kennis van informatica en biologie pas je toe op problemen in ziekte en gezondheid. Je leert programmeren ziet welke databases met biologische gegevens bestaan en gebruikt deze om analyses te doen.


Kennis over DNA zal onze levens voorgoed veranderen. Vind antwoord op genetische ziekten. Help bij het redden van bedreigde diersoorten. Bij Bio-informatica ontdek je van alles over DNA, cellen, weefsels, virussen, genen, eiwitten en erfelijkheid. Je bent dus niet werkzaam in een laboratorium maar je verricht onderzoek met behulp van je pc. Eenmaal afgestudeerd, werk je als bio-informaticus, researchmedewerker of bio-IT'er samen met artsen, moleculair biologen en informatici. Je ontwerpt, programmeert en analyseert bij biologische onderzoeken. Je bedenkt methoden voor onderzoek met bergen gegevens en voert die uit.

In de propedeuse gaan biologie en informatietechnologie hand in hand. Je leert efficiënt werken met je computer. In de hoofdfase staat steeds een medisch of biologisch probleem uit de praktijk centraal staat dat opgelost wordt met behulp van informatica.

Je kunt je verder specialiseren in de biomedische informatica of in de toepassing van de Grid-technologie in het onderzoek.

Bij aanmelding voor deze studie maken we gebruik van een Studiekeuzecheck. Meer informatie vind je op hanze.nl/bioinformatica.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO) wiskunde A of wiskunde B of natuurkunde
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij wiskunde A of wiskunde B
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4 Kijk voor meer informatie op www.toelatingstoetsen.nl.


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 3115 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

Het eerste jaar geeft een goed beeld van de rol van Bio-informatica binnen het biologisch, biomedisch en biotechnologisch onderzoek. De propedeuse bestaat uit thema's waarin biologie en informatietechnologie hand in hand gaan. Je duikt de cel in en bestudeert de biologie van het erfelijk materiaal (DNA). Je leert efficiënt werken met je computer.Tijdens de practica leer je resultaten op de computer met behulp van zelfgeschreven programma's en databases te analyseren. Je werkt af en toe in groep

characteristics

Bio-informatica aan de Hanze is een TOP-opleiding en behoort tot de beste van Nederland! Bron: Keuzegids Hbo Voltijd 2015, 2016 en 2018. Bovendien is deze opleiding op nummer 1 geëindigd in Elsevier Best Studies 2014, 2015, 2016 en 2017. Bovendien is de opleiding op nummer 1 geëindigd in de Keuzegids Voltijd 2016, 2017 en 2018.

job perspective

Waar kun je aan het werk?

Als afgestudeerde kun je gaan werken in ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven als:
* bio-informaticus
* wetenschappelijk programmeur
* general data scientist
* software ontwikkelaar

Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op: www.proef.info of www.feelthechemistry.nl.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240