Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Communicatie

Hanzehogeschool

  • Beschrijving
  • Overzicht

Ben je creatief, sociaal vaardig, een organisatietalent en heb je affiniteit met taal en media? Dan is de opleiding Communicatie iets voor jou!


Je leert alles over public relations, marketingcommunicatie, crisiscommunicatie, interculturele communicatie, branding en campagnevoering, maar ook hoe je een communicatieonderzoek uitvoert. Je werkt aan communicatieoplossingen voor echte opdrachtgevers of aan de hand van 'real-life' cases. Je gaat aan de slag met vormgevingsprogramma's zoals InDesign, Photoshop en Illustrator. Hiermee leer je bijvoorbeeld infographics en promotiefilms maken. Ook is er veel aandacht voor doelgroepgericht schrijven: zo ga je persberichten, digitale nieuwsbrieven en webteksten maken. Maar ook het schrijven voor social media is een vak apart!

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO) wiskunde A of wiskunde B
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4 Aanvullende toelatingseis voor de mbo-domeinen 'Techniek en procesindustrie', 'Voedsel, natuur en leefomgeving' of 'Zorg en welzijn': wiskunde a of wiskunde b​


Kosten
2017 Full-time Institutioneel € 3033 / jaar
2017 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2006 / jaar
2018 Full-time Institutioneel € 3115 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

In het eerste jaar ga je aan de slag met onderwerpen als woordvoering, imago en crisiscommunicatie. Je krijgt mediatraining en leert hoe je een goed persbericht schrijft. Ook leer je over online marketingcommunicatie, relatiemanagement en branding. Daarnaast krijg je cameratraining en ga je je eigen promotiefilm maken. Tenslotte ga je in het eerste jaar samen met je klasgenoten een communicatiecongres organiseren.

characteristics

Uniek aan de opleiding Communicatie aan de Hanzehogeschool Groningen is dat je vanaf jaar 1 al bezig bent met het vakgebied communicatie. Ook is er veel aandacht voor issues als interculturele communicatie en maatschappelijke betrokkenheid. Dankzij ons wereldwijde netwerk zijn er veel mogelijkheden voor stage en/of studie in het buitenland.

curriculum

In het eerste en tweede jaar van de opleiding staan elk 4 themablokken centraal waarin je in projectgroepen werkt aan cases van echte opdrachtgevers. Je kunt hierbij al waardevolle contacten leggen met toekomstige collega's uit het werkveld. In het derde jaar ga je op stage (in binnen- of buitenland) en kies je een minor. In het vierde jaar ga je in multidisciplinaire teams aan de slag in ons innovation lab. Het sluitstuk van je studie vormt je afstudeeropdracht.

instruction modes

Het onderwijs is thematisch opgezet: theorie- vaardighedenvakken zijn gegroepeerd rondom een bepaald onderwerp. De projecten zijn actueel en komen rechtstreeks uit de beroepspraktijk.

job perspective

Als afgestudeerd communicatieprofessional kun je overal terecht, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, bij de overheid, in de zorg, het onderwijs, in de mediawereld of bij een communicatieadviesbureau. Voorbeelden van functies zijn: communicatiemedewerker, campagneleider, brandmanager, persvoorlichter, eventmanager, social media redacteur of contentmanager.

study abroad

Dankzij goede uitwisselingsverdragen en een wereldwijd netwerk aan partnerscholen kunnen studenten, zonder extra kosten, een internationaal programma volgen. Dit bestaat uit minimaal een half jaar studie en/of stage in het buitenland en/of een Engelstalige minor of specialisatie.

study association

De studievereniging KIC staat voor “Kien In Communicatie”. Door het organiseren van zowel studiegerelateerde als sociale activiteiten, zorgt de studievereniging er voor dat jouw studieperiode verder reikt dan alleen met je neus in de boeken zitten. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsbezoeken, lezingen en congressen, maar ook gaat KIC op wintersport en organiseert feesten en borrels. Voor een tientje per jaar ben je al lid!

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240