Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Built Environment

Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

In 2050 woont maar liefst 75% van de Nederlanders in de stad. Die ontwikkeling vraagt om duurzame, leefbare en vooral 'slimme' steden.


Want hoe voorzien we al die bewoners van energie en voedsel? Hoe zorgen we voor een betere infrastructuur en voldoende groen? En hoe ontwerpen en bouwen we veilig en efficiënt in de schaarse stedelijke ruimte?

Om een slimme stad of 'smart city' te bouwen, heeft Nederland de komende jaren veel stedelijk ingenieurs nodig. De bacheloropleiding Built Environment leidt je hiervoor op. In vier jaar specialiseer jij je binnen het werkgebied van de stedelijk ingenieur.

Je leert nadenken over hoe we wonen, werken en ons verplaatsen. Interessante thema's die om technische kennis, creatief vermogen en goede communicatieve eigenschappen vragen. Je kijkt over de grenzen van je eigen expertise heen, zodat je straks goed kunt samenwerken met andere vakmensen in de meest uiteenlopende projecten. Benieuwd of Built Environment iets voor jou is?

Voor meer informatie over de deeltijd variant van deze opleiding ga naar de website van Hogeschool Utrecht.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij wiskunde A of wiskunde B
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4


Kosten
2017 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2006 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

Het eerste jaar krijg je inzicht in je toekomstige beroep en beroepsomgeving. Je werkt aan beroepsgerichte projecten, waarin je als team werkt aan een opdracht in de stedelijke omgeving. Die opdracht kan bijvoorbeeld zijn het ontwerpen van een constructie, het in kaart brengen van een gebied of het herontwikkelen van een buurt. Steeds werk je, net als in je toekomstige beroep, samen met anderen. Je doet op verschillende manier kennis en vaardigheden op: je volgt colleges, doet onderzoek en zelfstudie en werkt in leerteams.

after 1st year

Vragen waarmee je te maken krijgt zijn bijvoorbeeld: wat wil de opdrachtgever? Wat wil de stedelijke bevolking? Wat betekent dat voor de inrichting van de ruimte? Hoe werken we dit technisch uit zodat het ook gerealiseerd kan worden? Wat gaat het kosten? Is het ontwerp nog duurzamer of energieneutraler te maken? Voldoen we aan de eisen en wensen? Halen we de planning? Hoe communiceren we met betrokkenen? Hoe werken we samen?

internship

Aan het einde van het tweede jaar ga je stagelopen in binnen- of buitenland. Tijdens deze praktijkperiode leer je de opgedane kennis toe te passen. Een aantal voorbeelden van stageopdrachten: je optimaliseert een renovatieproject, verdiept je in bouworganisaties of werkt mee aan de procesbeheersing van een nieuwbouwproject. Vaak ga je aan de slag bij een ingenieurs-, architecten- en adviesbureaus, gemeenten, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, aannemers of woningbouwcorporaties.

job perspective

Je kunt aan de slag bij zowel de overheid als in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij ingenieurs-, architecten- of adviesbureaus, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, aannemers of woningbouwcorporaties. Uiteraard is je gekozen expertisegebied van invloed op de functies waarin je terecht kunt komen.

Wat je later gaat verdienen is afhankelijk van de branche waarin je gaat werken en van welke keuzes je maakt qua stage, profilering en afstuderen. Je eerste salaris bij een baan op het niveau van je opleiding ligt vaak tussen de € 2100,- en € 2400,- bruto per maand.

objectives

Na het afronden van de opleiding Built Environment ben je in staat om breder of dieper inzicht te verschaffen in complexe problemen of situaties in de stedelijke omgeving systematisch te komen tot structurele oplossingen. Je bent in staat goed samen te werken en over de grenzen van de eigen expertise heen te kijken. Op basis van je kennis en kunde, aangevuld met werkervaring, heb jij het overzicht over de taken en stuur je mensen en processen aan.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten €1906
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Geen
Credits 240