Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Orthoptie

Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Het woord orthoptie betekent 'recht kijken'. Als orthoptist help je mensen die niet recht kijken, oftewel geen rechte oogstand hebben.


Dat komt doordat de ogen niet goed samenwerken. Het gaat vaak om kinderen die last hebben van slecht zien, hoofdpijn, scheelzien, een lui oog of leesproblemen. Lijkt het jou een mooie uitdaging om zulke problemen te lijf te gaan? Dan is de opleiding Orthoptie iets voor jou.

Naast kinderen behandel je als orthoptist ook volwassenen, die gaan dubbelzien of leesproblemen hebben. Jij zoekt uit wat er aan de hand is, stelt een diagnose en maakt een plan voor de behandeling. Je werkt samen met huisartsen, neurologen, internisten, kaakchirurgen en natuurlijk oogartsen. Je adviseert een oogarts over een scheelzienoperatie en je doet de voor- en nazorg.

Als orthoptist ben je een specialist op het gebied van de samenwerking tussen de ogen. Je werkt in een ziekenhuis, een oogartsenpraktijk of bijvoorbeeld een instelling voor blinden en slechtzienden. Je kunt ook een eigen praktijk beginnen. Omdat er niet meer orthoptisten worden opgeleid dan er nodig zijn, is de werkgelegenheid goed.

Orthoptie is een heel leuke, maar wel pittige studie.

Deze opleiding heeft een numerus fixus: een beperkt aantal plaatsen.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO) wiskunde A of wiskunde B
Economie en Maatschappij (HAVO) wiskunde A of wiskunde B
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4


Kosten
2017 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2006 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

admission

Wil je deze opleiding volgen maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor het toelatingsonderzoek 21+. Kijk voor meer informatie op www.toelatingsonderzoek.hu.nl

numerus fixus

Er is een numerus fixus met decentrale selectie. Kijk voor meer informatie op www.numerusfixus.hu.nl.

study association

De Society of Optometry & Orthoptic Students (SOS)is de studievereniging voor alle optometrie- en orthoptiestudenten. Als je lid bent van de SOS krijg je korting op beroepsinstrumenten en studieboeken. Ook organiseert de SOS een aantal inhoudelijke en feestelijke activititeiten.

Paramedus is de studievereniging van de Faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht. Studenten van alle opleidingen aan de faculteit kunnen lid worden. Paramedus is een gezelligheidsvereniging.

tuition fee

Kijk voor de meest actuele informatie op www.hu.nl.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands, Engels
Gefinancierd Regering
Afronding Geen
Credits 240