Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Auteur:
Organisatie: Metro
Bron: http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/04/duizenden-hboers-mogelijk-te-laat-met-aanmelding


Duizenden hbo’ers mogelijk te laat met aanmelding

Duizenden toekomstige hbo-studenten lopen het risico dat zij te laat zijn met aanmelden. Wie zich niet op 1 mei aanmeldt, mag geweigerd worden door de opleiding. Ongeveer twintigduizend nieuwe hbo'ers lopen het risico dat zij niet mogen beginnen aan de studie van hun keuze als zij geen haast maken.

84.707

Volgens de laatste tussenstand van de Vereniging Hogescholen hebben zich nu 84.707 nieuwe studenten voor aankomend studiejaar aangemeld.

Hoewel uiteraard niet bekend is hoeveel nieuwe studenten zich dit jaar bij de poorten van een hbo zullen melden, gaan de hogescholen uit van een vergelijkbaar aantal als vorig jaar. De teller kwam toen iets boven de honderdduizend. Dat zou betekenen dat zo'n twintigduizend hbo'ers zich nog aan moeten melden.

Willen ze zeker zijn van een plek op hun nieuwe school dan kunnen ze maar beter snel zijn. Nieuwe studenten hebben nog tot en met 1 mei de tijd om zich aan te melden voor een studie. Daarna verliezen ze het recht om toegelaten te worden. Hogescholen mogen nieuwe studenten weigeren als zij bijvoorbeeld vinden dat de leerlingen niet gemotiveerd genoeg zijn.

Geweigerd

"Ik kan het niet genoeg benadrukken, meld je aan tot en met 1 mei", zegt Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. "Daarna loop je een reële kans dat de opleiding van je keuze je weigert. Dat risico wil je niet lopen als het niet nodig is."

Het vervroegen van de aanmelddatum is samen met de studiekeuzecheck vorig jaar ingevoerd om de uitval in het eerste jaar terug te dringen. Ruim eenderde van de nieuwe hbo'ers stopt in het eerste jaar met studeren. Zij gaan toch een andere studie doen of verdwijnen helemaal van school.

Uitval

De eerste resultaten van die nieuwe regels zijn volgens De Graaf redelijk positief. "Maar de uitval is nog steeds te hoog. We blijven dan ook kritisch kijken naar de manier waarop scholen er samen met studenten achter proberen te komen of zij wel bij de goede opleiding terecht komen. De manier waarop dit gebeurt, verschilt heel erg, maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: minder uitval."