Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Auteur:
Organisatie: Metro
Bron: http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/05/einde-aan-dubbel-collegegeld-studie-in-buitenland


Einde aan dubbel collegegeld studie in buitenland

Studeren in het buitenland wordt aantrekkelijker. Door een nieuw collegegeldregime hoeven studenten die collegegeld in Nederland betalen, maar deels hun studie in het buitenland volgen niet ook nog eens aan de buitenlandse instelling collegegeld te betalen. Hetzelfde geldt voor buitenlandse studenten die in Nederland komen studeren.

Wetsvoorstel

Dat kondigt minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vrijdag aan in het wetsvoorstel bevordering internationalisering hoger onderwijs. Met het wetsvoorstel ruimt Bussemaker naar eigen zeggen verschillende obstakels op waar studenten tegenaan lopen als zij in het buitenland willen studeren.

Gezamelijk onderwijs

Zogenoemde 'Joint programmes', gezamenlijk onderwijs tussen Nederlandse hogescholen en universiteiten of tussen Nederlandse en buitenlandse instellingen, worden volgens het ministerie nog te beperkt aangeboden en te weinig gevolgd door studenten. Dit komt grotendeels doordat zowel Nederlandse als buitenlandse studenten vaak dubbel collegegeld moeten betalen.
Speciaal voor deze programma's wil Bussemaker een nieuw beleid dat er voor zorgt dat universiteiten en hogescholen het collegegeld verlagen of zelfs kwijtschelden.

Administratie

Om administratielast te verminderen met in- en uitschrijvingen tijdens 'Joint programmes', mogen Nederlandse instellingen de student straks ook verplichten zich gedurende de gehele periode in te schrijven bij uitsluitend de Nederlandse instelling.

Titel

Ook wil Bussemaker de academische titel 'Doctor' gelijkstellen aan de in het buitenland gebruikelijker variant 'Doctor of philosophy' (PhD). De Nederlandse wet erkent nu nog alleen de titel 'Doctor'. Door de gelijkstelling wordt het volgens Bussemaker aantrekkelijker voor wetenschappers om internationaal samen te werken en te promoveren in Nederland.