Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Auteur:
Organisatie: Metro
Bron: http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/05/meer-eerstejaars-melden-zich-aan


Meer eerstejaars melden zich aan

Het aantal nieuwe studenten, dat zich voor 2 mei heeft aangemeld, is iets gestegen ten opzichte van vorig jaar. De universiteiten en hogescholen maakten de stijging woensdag bekend.

De universiteiten verwerkten meer dan 66.000 aanmeldingen, ongeveer evenveel als vorig jaar. Bij de hogescholen hebben zich 111.760 nieuwe studenten aangemeld. Dat was flink meer dan vorig jaar op dezelfde datum.

Sinds vorig jaar moeten studenten zich aanmelden voor 2 mei. Het vervroegen van de aanmelddatum is samen met de studiekeuzecheck ingevoerd om de uitval in het eerste jaar terug te dringen. Een derde van de hbo' ers stopt in het eerste jaar met studeren, op de universiteit ligt dit aandeel rond een kwart. Zij gaan toch een andere studie doen of verdwijnen helemaal uit het onderwijs.

Hoger

De aanmeldcijfers zijn over het algemeen iets hoger dan het aantal studenten dat daadwerkelijk aan een nieuwe studie begint. Eerstejaars hebben nog tot 1 oktober om hun inschrijving definitief te maken.

Vorig collegejaar begonnen ruim 44.000 studenten aan een universitaire opleiding en waren er bijna 97.500 eerstejaars in het hbo.