Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Bron: http://www.volkskrant.nl/dossier-onderwijs/nederlandse-universiteiten-krijgen-klop-van-duitsland~a3760299/


Ranglijst Universiteiten 2014

De Universiteit Leiden is de beste universiteit in Nederland, op korte afstand gevolgd door Delft, Rotterdam en Wageningen. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst voor universiteiten van Times Higher Education magazine. Leiden staat dit collegejaar op de 64ste plek in de mondiale top van 200 universiteiten. Delft heeft de 71ste plek, Rotterdam de 72ste en Wageningen de 73ste.

De World University Rankings, een mondiale top 200 van universiteiten wordt jaarlijks door het magazine gepubliceerd. Nederland moet dit jaar de derde plek in de ranglijst afstaan aan Duitsland. Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn onze oosterburen het sterkst vertegenwoordigde land op de lijst. Duitsland heeft 12 universiteiten behorende bij de beste 200 van de wereld.

Universiteit Twente uit de Ranglijst

Nederland staat met 11 universiteiten op de vierde plek in de top 200 . Vorig jaar waren dat er nog 12, maar de technische universiteit van Twente, staat nu niet meer in de top 200.

Universiteitenvereniging VSNU stelt al vaker de vraag te hebben gekregen waarom er geen Nederlandse universiteiten in de top 10 of zelfs de top 50 staan. "Als je echt wilt pieken dan zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut", reageert VSNU-voorzitter Karl Dittrich hierop. "En dan ben je er nog niet."

Het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan dat van alle Nederlandse universiteiten samen. Bovendien betekent het creëren van zo'n topinstituut automatisch dat alle overige universiteiten door minder excellent onderzoek en onderwijs sterk in aanzien zullen dalen. "Dan heb je één uitblinker en voor de rest middelmatigheid. Dat willen we niet."

De lijst wordt net als vorig jaar aangevoerd door het Amerikaanse California Institute of Technology, gevolgd door de universiteiten van Harvard (VS) en Oxford (VK).

Bij het opstellen van de lijst wordt gekeken naar onder meer het onderzoek, onderwijs en de internationale activiteiten van een universiteit.