Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/11/tweede-kamer-stemt-in-met-leenstelsel-hoger-onderwijs/


Tweede Kamer stemt in met leenstelsel hoger onderwijs

De Tweede Kamer heeft volgens verwachting ingestemd met het nieuwe leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs. Dit betekent dat er vanaf volgend studiejaar een einde komt aan de basisbeurs. De uitkomst van de stemming was de definitieve bevestiging van het akkoord dat coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66 en GroenLinks al in het voorjaar sloten.

Het leenstelsel moet ervoor zorgen dat studenten een groter deel van hun studiekosten zelf betalen. Er is een wettelijke aflossingsperiode van 35 jaar vastgelegd, om te voorkomen dat ze met te hoge maandelijkse lasten komen te zitten nadat ze zijn afgestudeerd. Tevens moeten afgestudeerden met schulden maximaal 4 procent van hun maandinkomen aflossen en pas op het moment dat ze meer verdienen dan het minimumloon.

Huidige studenten hebben geluk: zij mogen gebruik blijven maken van de basisbeurs. Alleen als ze per of na 1 september 2015 beginnen aan een master raken ook zij hun basisbeurs kwijt. Voor kinderen van ouders met een laag inkomen blijft ook na de invoering van het leenstelsel een aanvullende beurs beschikbaar. Daarnaast blijft de ov-kaart voor studenten bestaan.

Protesten

Op 14 november organiseren een aantal jongerenorganisaties een grote demonstratie tegen de invoering van het leenstelsel op het Malieveld in Den Haag.

Tegenstanders van het leenstelsel vinden dat het hoger onderwijs door de invoering hiervan minder toegankelijk wordt voor lagere sociale niveaus. Gevreesd wordt dat er 10.000 tot 20.000 jongeren minder zullen gaan studeren. Bovendien zijn ze bang dat studenten met te hoge schulden komen te zitten, en daarmee met financiële beperkingen als starters de arbeids- en huizenmarkt betreden.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil het geld dat de overheid met het afschaffen van de basisbeurs bespaart - zo'n 900 miljoen euro - "gaan investeren in de kwaliteit van het onderwijs".