Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Aardwetenschappen

Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Ben je geïnteresseerd in het systeem aarde? Wil je je verdiepen in processen op het aardoppervlak, in de aardkorst of in het binnenste van de aarde? Aardwetenschappen biedt je deze mogelijkheid.


Aardwetenschappen is een brede natuurwetenschappelijke opleiding. Je combineert aspecten uit de natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie en aardrijkskunde om aardwetenschappelijke onderwerpen te begrijpen.
Aardwetenschappen betekent ook avontuur en reizen, bijvoorbeeld in de vorm van veldwerk. In Utrecht vind je de breedste en grootste aardwetenschappelijke opleiding in Nederland, met vrijwel alle belangrijke aardwetenschappelijke disciplines.

De bachelor duurt drie jaar en bestaat uit twee delen: de major vormt maximaal driekwart van de opleiding, het overige deel is profileringsruimte. De major bestaat uit verplichte en keuzevakken. De profileringsruimte mag je vrij invullen.

In het eerste jaar bouw je basiskennis op van het aardse systeem met verplichte vakken als systeem aarde, geschiedenis van de aarde, inleiding sedimentaire systemen, chemie, wiskunde en fysica. In het tweede en derde jaar stel je grotendeels je eigen programma samen.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (wiskunde A of wiskunde B) + natuurkunde + scheikunde
Economie en Maatschappij natuurkunde + scheikunde
Natuur en Gezondheid natuurkunde
Natuur en Techniek


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 10829 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

In het eerste jaar bouw je een gedegen basiskennis op van de verschillende aspecten van het aardse systeem. De keuzevrijheid is daarom nu nog beperkt. Voorbeelden van vakken zijn: systeem aarde, geschiedenis van de aarde, inleiding sedimentaire systemen, chemie, wiskunde en fysica. Aan het eind van het eerste jaar ga je op veldwerk om de opgedane kennis in de praktijk te brengen.

characteristics

1. Aardwetenschappen is de grootste aardwetenschappelijke opleiding van Nederland. Ook is de bacheloropleiding als beste beoordeeld ten opzichte van vergelijkbare studies door de Keuzegids Universiteiten 2014.
2. Er is een zeer groot aanbod van vakken uit alle belangrijke aardwetenschappelijke disciplines.
3. Veel keuzevrijheid om je programma zelf samen te stellen. Jouw ambitie en interesses staan centraal.
4. Ruimte in het programma om cursussen bij andere opleidingen in Utrecht of daarbuiten te volgen.
5. Een opleiding waar het contact tussen studenten, docenten en onderzoekers intensief en plezierig is.
6. Samenwerking met docenten en onderzoekers, die onderzoek doen dat internationaal hoog aangeschreven staat.
7. Een BètaPlus programma voor studenten die zich op het grensvlak van aardwetenschappen en de exacte disciplines willen richten. En een honours-programma voor gemotiveerde studenten die een extra uitdaging zoeken.
8. Actieve studievereniging U.A.V. die naast veel feesten, excursies en weekendjes weg ook jaarlijks een buitenlandse reis organiseert.

curriculum

Een belangrijk kenmerk van de bacheloropleiding aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht is de grote keuzevrijheid. Je bepaalt zelf welke onderdelen het beste passen bij jouw ambitie en interesses.

job perspective

Na de masterfase hebben Aardwetenschappers brede mogelijkheden; één van de grote voordelen van een bèta-opleiding. Zo'n 60% van de uitstroom vindt plaats in twee richtingen: een carrière in de fundamentele of toegepaste wetenschappen of een carrière bij bedrijfsleven of overheid.

Het gaat vaak om afwisselend onderzoek en advieswerk in de toegepaste sfeer. Binnen deze twee sectoren werkt een deel van de Aardwetenschappers in een internationale carrière.

library

De Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU) bestaat uit een centrale bibliotheek en een groot aantal faculteitsbibliotheken, verspreid over de binnenstad en De Uithof. De centrale bibliotheek is gevestigd in een nieuw, modern bibliotheekcomplex op De Uithof.

De collectie van de UBU is zeer gevarieerd en omvat ongeveer 4,5 miljoen boeken en tijdschriftbanden. Daarnaast biedt de UBU toegang tot een grote hoeveelheid elektronische informatie.

study abroad

Met de introductie van het bachelor-mastersysteem is studeren in het buitenland een stuk gemakkelijker geworden. Door een deel van je studie in het buitenland door te brengen, vergroot je niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, maar verbreed je ook je persoonlijke horizon.

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 36 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands, Engels
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 180