Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Academische lerarenopleiding primair onderwijs

Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

ALPO leidt je op tot een veelzijdige, academisch geschoolde leraar. In vier jaar behaal je tegelijkertijd een PABO-diploma én een universitair bachelordiploma Onderwijskunde.


Bij ALPO verdiep je je in didactiek, sociaal-cognitieve ontwikkeling, leerprocessen en -problemen en de school in de maatschappij en als organisatie in ontwikkeling. Je doet onderzoek, ontwikkelt lesmateriaal en traint je academische en sociaal-communicatieve vaardigheden. Ook loop je vanaf de start van de opleiding stage in verschillende groepen van de basisschool als oriëntatie op de beroepspraktijk.

Je bestudeert actuele thema's zoals: hoogbegaafdheid, onderwijsinnovatie, wereldburgerschap, internet en nieuwe media bij kinderen.

Wil jij voor de klas staan, maar dan met een universitair diploma? Wil je kinderen op wetenschappelijk verantwoorde manieren pedagogisch ondersteunen? Vind je het interessant hoe jij kan bijdragen aan het functioneren van een school als organisatie? Dan is ALPO een opleiding voor jou.

Het programma is zwaarder dan een gemiddelde universitaire studie, dus je moet de ambitie hebben om hard te werken. Je loopt één dag stage en volgt de rest van de week college.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
HBO propedeuse


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 8208 / jaar
2018 Full-time Internationaal € 9345 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

ALPO duurt 4 jaar. De vakken zijn op academisch niveau en speciaal ontwikkeld voor de opleiding. Je combineert vakkennis, vakdidactiek en wetenschappelijke theorie. Vanaf het begin van je studie loop je stage in het basisonderwijs en voer je onderzoeksopdrachten uit op de stageplek. Het eerste jaar staat in het teken van oriëntatie op het leraarsvak en onderwijskundige achtergronden.

characteristics

De academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) leidt je op tot een veelzijdige, academisch geschoolde leraar. In vier jaar behaal je tegelijkertijd een PABO-diploma én een universitair bachelordiploma Onderwijskunde.

curriculum

Kijk op www.uu.nl/bachelors/alpo voor het volledige studieprogramma.

internship

Vanaf de start van je opleiding loop je stage in verschillende groepen van de basisschool ter oriëntatie op de beroepspraktijk.
In het vierde jaar van je studie kun je voor een korte periode (ongeveer 6 weken) naar het buitenland om praktijkervaring op te doen. De opleiding werkt bijvoorbeeld samen met scholen in Finland en Engeland. Je combineert je buitenlandverblijf met het schrijven van de bachelorthesis.

job perspective

ALPO leidt je op tot academische leraar primair onderwijs én onderwijskundige. Je staat niet alleen voor de klas, maar je geeft ook advies binnen scholen en schoolgerelateerde instanties en organisaties. Je kunt je ook verder specialiseren en een master gaan volgen.

study abroad

In het laatste jaar van je studie heb je de mogelijkheid om een deel van je stage in het buitenland te doen.

study association

StudentenGroep Sociale wetenschappen is er voor iedereen die Psychologie, Pedagogische wetenschappen, Culturele Antropologie, ASW, Onderwijskunde, Sociologie en ALPO studeert! Wij coördineren de studenteninspraak. Daarnaast zorgen wij voor ontspanning met bijvoorbeeld reizen, feesten, en veel andere awesome activiteiten. Kom eens langs op de rose-gele SGS-kamer (E050) in het Langeveldgebouw voor een zachte bank, gezelligheid en gratis koffie of thee. Iedereen is welkom!

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 36 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 180