Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Meertaligheid en taalverwerving

Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

In de master Meertaligheid en taalverwerving bestudeer je meertaligheid en taalverwerving en pas je deze kennis toe op het gebied van onderwijs en taalbeleid.


Je bestudeert een van de meest wezenlijke aspecten van het menszijn: taal. Hoe zit taal in elkaar? Hoe leren mensen een eerste en tweede taal? En hoe reageren de maatschappij en taal op elkaar? In het bijzonder richt je je op meertaligheid en taalverwerving.

Grammatica en klankleer, taalververwerving, sociolinguïstiek, meertaligheid: verschillende invalshoeken komen aan bod. Tijdens het programma bestudeer je de linguïstische, cognitieve, educatieve en sociale factoren van meertaligheid en analyseer je gestuurde en ongestuurde taalverwerving. Daarbij leer je ook de koppeling te maken naar de ontwikkeling van taalbeleid en taalevaluatiemateriaal (taaldiagnostiek). Jouw kennis is dus relevant voor een breed beroepenveld.

Je kunt de master op twee manieren invullen. Studeer je een van de moderne talen (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans), dan kun je je specialiseren in een van deze talen. Om een taalspecifieke aantekening te krijgen op je diploma, moeten een aantal van je keuzecursussen aansluiten op de gekozen taal. Je kunt ook een taaloverstijgend programma volgen, waarbij je je niet specialiseert in een taal.

Kosten

2018 Full-time Institutioneel € 10512 / jaar
2018 Full-time Internationaal € 15575 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

job perspective

Afgestudeerden van het programma Taal, mens en maatschappij zijn vooral opgeleid voor een functie in het onderwijs, het onderwijsbeleid, bij non-profit organisaties en adviesbureaus die met onderwijsbeleid te maken hebben. Denk hierbij aan banen als:
*- taalmanager
*- materiaalontwikkelaar (bij educatieve uitgeverijen)
*- consulent bij erfgoedinstellingen
*- taalbeleids/adviesfuncties bij gemeentes/provincies
*- docent NT2
*- voorlichter/trainer en beleidsontwikkelaar in overheidsinstellingen

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 12 maanden
Type MA (Master of Arts)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur MA (Master of Arts)
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 60