Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Neerlandistiek

Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

In dit masterprogramma kun je in deeltijd de diverse facetten van het Nederlands bestuderen, zoals literatuur, taalkunde en taalbeheersing.


De Nederlandse taal en cultuur worden door globalisering, digitalisering en commercialisering steeds meer in de context van andere talen en culturen bekeken, in Nederland zelf maar ook buiten het Nederlands taalgebied. De internationale positie van de Nederlandse taal en cultuur levert tal van interessante vragen op. Welke aspecten van de Nederlandse cultuur zijn in beeld bij buitenlandse media? Wat is binnen Nederland het beleid op het gebied van taal, bijvoorbeeld waar het gaat om taalvariatie en meertaligheid? Hoe wordt overal ter wereld Nederlands geleerd, en door wie? Hoe communiceren Nederlandse bedrijven als Philips, KLM en Shell met hun internationale klanten, en wat is daar Nederlands of juist internationaal aan? Welke Nederlandse literatuur kan iedereen ter wereld digitaal lezen, wie bepaalt dat en welke rol speelt commercie hierin?

In dit eenjarige masterprogramma onderzoek je deze vragen vanuit zowel het Nederlandse als het niet-Nederlandse perspectief. Je leert antwoorden te vertalen in beleid en acties van ministeries, bibliotheken, musea, uitgeverijen en bedrijven. Je leert kennis aan anderen over te brengen in de rol van redacteur, beleidsmaker, journalist of taalt

Kosten

2018 Full-time Institutioneel € 10512 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

job perspective

De kennis en vaardigheden die je opdoet in dit masterprogramma zijn noodzakelijk voor het werken als eerstegraads leraar Nederlands. Daarnaast kun je na deze master ook aan de slag in de culturele sector (uitgeverij, tijdschriften, musea) en de communicatiebranche (tekstbureaus, afdelingen van gemeenten of ministeries).

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 12 maanden
Type MA (Master of Arts)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur MA (Master of Arts)
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 60