Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Notarieel recht

Universiteit Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Het notariële recht behelst – in een notendop – een combinatie van het ondernemingsrecht, het registergoederenrecht, het familie(vermogens)recht en het daarbij behorende fiscale recht.


De afronding van deze masteropleiding is een vereiste om in het notariaat werkzaam te kunnen zijn. Maar ook als je in een andere rol met het notariële recht aan de slag wilt, bijvoorbeeld in de advocatuur, de rechterlijke macht, het bedrijfsleven of de estate planning, of als juist de wetenschappelijke kant van het notariële recht je boeit, is deze masteropleiding de juiste keuze. Het masterprogramma legt de noodzakelijke verbinding tussen de theorie en de praktijk. Je krijgt een gedegen academische verdieping in en verbreding van het notariële recht. En inzicht in de bestaande, soms complexe rechtsfiguren in de notariële rechtspraktijk en in de notariële rechtspraktijk zelf. Daarbij worden je juridische en academische vaardigheden verder ontwikkeld en versterkt. Je leert onder meer analyseren, schriftelijk en mondeling presenteren en zelfstandig onderzoek verrichten. De combinatie van een coherente privaatrechtelijke opleiding en de ontwikkeling van academische en praktische vaardigheden maakt studenten notarieel recht gewild bij werkgevers. Voor ambitieuze en excellente studenten bestaat de mogelijkheid om na het masterprogramma de Masterclass Notariaat te volgen.

Kosten

2018 Full-time Institutioneel € 10512 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

Je start in september met het masterprogramma Notarieel recht. De master duurt één jaar. Het jaar is verdeeld in vier periodes.
Studiepunten worden als volgt verdeeld over de verplichte vakken: je volgt 5 verplichte vakken en kiest een Capita Selecta (meerdere kleine modules). Ook schrijf je een masterscriptie. In totaal zijn dit 60 EC.

admission

* Studenten van Universiteit Utrecht (UU) met een bachelordiploma Rechtsgeleerdheid met het track Notarieel recht zijn toelaatbaar;
* Voor niet-UU studenten met ofwel een afgeronde masteropleiding Nederlands recht ofwel met een bacheloropleiding Notarieel recht geldt dat de toelatingscommissie beslist of de gevolgde opleiding voldoende basis biedt, of dat eventueel extra vakken behaald dienen te worden.

characteristics

Kiezen voor het masterprogramma Notarieel recht in Utrecht betekent niet alleen dat je aan één van de grootste en oudste, maar ook aan één van de mooiste rechtenopleidingen van Nederland studeert. Recht in Utrecht staat voor multidimensionaal onderzoek op de hoofdgebieden van het recht en voor intensief en gevarieerd juridisch onderwijs in een kleinschalige academische gemeenschap. Er is sprake van intensief samenwerken en onderzoek met buitenlandse faculteiten. Door uitdagende onderwijsprogramma's word je getraind tot excellente jurist die nu en in de toekomst actief een bijdrage levert aan actuele maatschappelijke kwesties. Binnen het onderwijsprogramma is de kans zelfs groot dat je gedoceerd wordt door gastdocenten uit de (proces)praktijk; een welkome aanvulling op je arbeidsoriëntatie.

curriculum

Je start in september met het masterprogramma Notarieel recht. De master duurt één jaar. Het jaar is verdeeld in vier periodes.
Studiepunten worden als volgt verdeeld over de verplichte vakken: je volgt 5 verplichte vakken en kiest een Capita Selecta (meerdere kleine modules). Ook schrijf je een masterscriptie. In totaal zijn dit 60 EC.

job perspective

Als afgestudeerd notarieel jurist kan je aan de slag als kandidaat-notaris. Daarnaast is de notariële opleiding een uitstekend vertrekpunt voor andere juridische functies, zoals: de advocatuur en de rechterlijke macht (mits je het civiel effect behaalt), het bank- en verzekeringswezen, de vastgoed- en projectontwikkeling, de estate planning of de mediation.

Je wordt in staat gesteld tijdig contact te leggen met de praktijk. Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan kantoorbezoeken met de actieve studievereniging Vevanos, het lopen van een stage en natuurlijk door het deelnemen aan de Masterclass Notariaat.

objectives

Als afgestudeerde ben je uitstekend in staat je academische kennis voor de praktijk relevant te maken. Het uitgangspunt is het notariële privaat- en fiscale recht, dat ook geplaatst wordt in Europees perspectief. Je leert kritisch te reflecteren op notariële vraagstukken vanuit zowel een juridisch als een maatschappelijk perspectief. Als jurist ben je in staat actief een bijdrage te leveren aan het oplossen van actuele maatschappelijke kwesties en mag je de titel Master of Laws (LLM) voeren.

study association

Juridische Studentenvereniging Utrecht
www.jsvu.nl

Vereniging van Notariele studenten te Utrecht Vevanos
http://www.vevanos.nl/

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 12 maanden
Type LL.M (Master of the Laws)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 60