Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Actuariële wetenschappen

Universiteit van Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

Actuariële wetenschap zet mogelijke gebeurtenissen af tegen hun financiële risico's. Een actuaris berekent de verzekeringspremies van bijvoorbeeld brandschade, pensioenen en levensverzekeringen.


Hoe waarschijnlijk is het dat een fabriek afbrandt? Wat is de financiële schade als dat onverhoopt toch zou gebeuren? Wat is de kans dat je 110 jaar oud wordt en je pensioenfonds 45 jaar lang moet uitkeren? Jij analyseert de data, je rekent alles door; dan neem je je beslissing, of breng je je advies uit. Er zijn duizenden factoren die van invloed zijn op onze levens. Deze worden door actuarissen vervat in een kansmodel dat de werkelijkheid zo dicht mogelijk benadert. Deze modellen worden voortdurend bijgehouden, zodat ze precies bijblijven met de rentestand, inflatie en andere stijgende kosten, maar ook met demografische, ethische, juridische en belastingtechnische ontwikkelingen. Actuariële Wetenschappen is dus een precieze en wiskundige studie, die je een unieke blik op de maatschappij en het leven van mensen geeft.

Actuariële Wetenschappen is een driejarige voltijdbachelor aan de UvA. Wij zijn de enige universiteit die zowel een bachelor als de master in de Actuariële Wetenschappen aanbiedt. Daarna kun je bij de Amsterdam Business School van de UvA ook een post-master programma volgen, zodat je je kunt inschrijven bij het Actuarieel Genootschap.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij wiskunde B
Economie en Maatschappij wiskunde B
Natuur en Gezondheid wiskunde B
Natuur en Techniek
HBO propedeuse aangevuld met wiskunde B op vwo niveau


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 7500 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar
2019 Full-time Institutioneel € 7600 / jaar
2019 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2078 / jaar

1st year

Kijk voor meer informatie over de vakken op studiegids.uva.nl (zoek programma -> actuariële wetenschappen)

admission

Voor meer informatie over toelating ga naar www.uva.nl/bsc-actuariële-wetenschappen

curriculum

Voor meer informatie over de vakken 2016-2017, ga naar www.studiegids.uva.nl.

instruction modes

ICT applicatie Blackboard.

job perspective

Het beroep actuaris scoort al jaren hoog in het onderzoek 'Studie en werk' van Elsevier en de SEO. Actuarissen scoren bovengemiddeld op alle zes punten waarop verschillende beroepen met elkaar worden vergeleken: een hoog startsalaris, uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, werk op niveau, de kans op een vast contract, het aantal werkuren per week en de algemene tevredenheid over de baan. Gemiddeld geven actuarissen hun werk een 7,9.

study abroad

De Universiteit van Amsterdam neemt intensief deel aan internationale samenwerkings- en uitwisselingsprogramma's. De UvA en het College of Economics and Business hebben met zeer goed aangeschreven buitenlandse universiteiten overeenkomsten gesloten, zodat je een periode op deze universiteiten kunt studeren.

De studieverenigingen van het College of Economics and Business organiseren jaarlijks ook studiereizen, gericht op onderzoek en/of het bezoeken van bedrijven in het buitenland.

study advise

In het eerste jaar van de bachelor moet je minimaal 48 studiepunten en het vak Wiskunde 1 halen. Lukt dat je niet, en zijn er voor jou geen bijzondere omstandigheden, dan krijg je een negatief bindend studieadvies en kun je je opleiding niet voortzetten. Gelukkig kun je altijd gebruik maken van studiebegeleiding, en kun je altijd een studieadviseur raadplegen. De studieadviseur volgt jouw studievoortgang nauwlettend en geeft advies bij problemen.

tuition fee

Tuition fees are adjusted annually. For up-to-date information, please see www.uva.nl/collegegeld (Dutch students) or www.uva.nl/tuition (international students).

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 36 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 180