Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Algemene sociale wetenschappen

Universiteit van Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

De brede bachelor Algemene sociale wetenschappen (ASW) leert je verschillende invalshoeken combineren en dwarsverbanden leggen om maatschappelijke problemen te analyseren.


Ben je geïnteresseerd in sociale processen en de manier waarop mensen denken en handelen? Heb je een brede interesse, een open blik en zie je maatschappelijke vraagstukken als een uitdaging? Dan is de bachelor Algemene sociale wetenschappen misschien iets voor jou. Bij het nadenken over maatschappelijke vraagstukken als de inburgering van allochtonen als de toestroom van asielzoekers, de inzet van politie bij voetbalwedstrijdenaanpak van hooligans, klimaatverandering en de vergrijzing heb je meestal niet genoeg aan één invalshoek. In de brede bachelor Algemene sociale wetenschappen leer je de verschillende invalshoeken combineren en dwarsverbanden te leggen.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
HBO propedeuse Het is erg aan te raden wiskunde op vwo-niveau te hebben.


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 7500 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar
2019 Full-time Institutioneel € 7600 / jaar
2019 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2078 / jaar

1st year

* Je maakt kennis met de invalshoeken en vragen van verschillende vakgebieden: antropologie, onderwijskunde, pedagogische wetenschappen, planologie, politicologie, sociale geografie en sociologie.*
* Je gaat aan de slag met methoden van onderzoek en beschrijvende statistiek, waarbij je leert hoe je onderzoek moet doen.
* In het vak academische vaardigheden Je werkt je aan vaardigheden als academisch lezen en schrijven, onderzoeken, presenteren en discussiëren.
* Je sluit het jaar af met een leeronderzoek, waaraan je werkt in een groep.

admission

VWO of HBO propedeuse

characteristics

Je leert bij ASW vanuit meerdere invalshoeken naar een onderwerp te kijken. Maatschappelijke vraagstukken zijn complex en vaak niet te 'vangen' in één discipline: het vereist een aanpak over de grenzen van wetenschappelijke disciplines heen. In de opleiding ASW leer je dwarsverbanden te leggen tussen verschillende benaderingen invalshoeken binnen de sociale wetenschappen.

job perspective

Interdisciplinariteit
Uit de verschillende verhalen van afgestudeerden blijkt dat interdisciplinariteit als onderscheidend aspect wordt gezien in hun werkzaamheden. Het 'ASW-mantra' dat maatschappelijke vraagstukken zich niet laten vangen door disciplines wordt overtuigend uiteengezet door alumni. Niet alleen optreden als een soort 'kennismakelaar', maar ook begrip kunnen opbrengen voor verschillende perspectieven op en belangen bij een project zijn uitermate relevante eigenschappen voor werkgevers. En daarmee dragen onze alumni als werknemer vaak een uniek steentje bij op de arbeidsmarkt.

Keuzevrijheid en verantwoordelijkheid
Een ander kenmerkend en relevant ASW-aspect is het vinden van je eigen academische pad en loopbaan. Je hebt bij ASW de vrijheid en de verantwoordelijkheid om je eigen studietraject samen te stellen. Dit keuzeproces geeft je de ruimte om jezelf te specialiseren op jouw interessegebied en vergroot je planningsvaardigheden. Verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes kan je helpen bij en is bepalend voor het vormgeven van je beroepsmatige carrière.

tuition fee

Tuition fees are adjusted annually. For up-to-date information, please see www.uva.nl/collegegeld (Dutch students) or www.uva.nl/tuition (international students).

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 36 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 180