Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Archeologie en prehistorie

Universiteit van Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

In de bachelor Archeologie onderzoek je materiële overblijfselen van samenlevingen uit het verleden. Wat zeggen die ons over vroegere culturen. Theorie en praktijk gaan bij deze bachelor hand in hand.


De UvA bachelor Archeologie en prehistorie bestrijkt het gehele tijdvak dat voor archeologen van belang is: vanaf de prehistorie tot en met de nieuwe tijd, met het accent op Noordwest-Europa en het Mediterrane gebied. Je doet al snel zelf ook mee aan onderzoek en opgravingen. Daarbij kun je op uiteenlopende plaatsen terechtkomen: op een akker in Brabant, op een akropolis in Griekenland, bij Romeinse overblijfselen in Italië, of 'thuis' achter de microscoop.
In de UvA-bachelor Archeologie en prehistorie staat de opleiding van student tot wetenschappelijk onderzoeker voorop, maar je kunt je ook richten op de maatschappelijke toepassing van archeologie, bijvoorbeeld in ruimtelijke ordening, monumentenbeleid, voorlichting en de museumwereld.
Amsterdam is met zijn vele musea de ideale plek voor deze studie. De UvA heeft een eigen oudheidkundig museum, het Allard Pierson Museum, dat nauw betrokken is bij het onderwijs. Dit is uniek in Nederland. Na de bachelor kun je aan de UvA blijven en kiezen voor een van masterprogramma's op het gebied van oudheidstudies die UvA en VU samen aanbieden binnen het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA).

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek


Kosten
2018 Full-time Institutioneel € 7500 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar
2019 Full-time Institutioneel € 7600 / jaar
2019 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2078 / jaar

1st year

In het eerste studiejaar oriënteer je je op het vakgebied en maak je kennis met de Europese en mediterrane archeologie. De vakken geven je een inleiding op de culturele en economische ontwikkelingen vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen. In het programma is een veldcursus van twee weken opgenomen en de vakken Onderzoeksvaardigheden en Wetenschappelijk schrijven, waarbij je multimediale middelen gebruikt.

characteristics

De UvA heeft een eigen oudheidkundig museum dat nauw betrokken is bij het onderwijs: het Allard Pierson Museum. Dit is uniek in Nederland.

study association

Als student Archeologie en prehistorie kun je lid worden van de studievereniging Trilithon. Dit geeft je de gelegenheid om contacten te leggen met je medestudenten uit verschillende studiejaren. De vereniging organiseert lezingen, excursies, feesten en borrels. Daarnaast verkoopt Trilithon boeken en syllabi.

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 36 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 180