Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Informatierecht

Universiteit van Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

Vrijheid van meningsuiting, auteursrecht, privacy, regulering van media en internet.


Met de master Informatierecht op zak zijn dat onderwerpen waarin je thuis bent en waarvan je de onderlinge samenhang –en tegenstrijdigheden– kent. Allemaal van groot belang in onze 'informatiemaatschappij.' Kort gezegd verdiep je je tijdens deze studie in de regulering van de productie, verspreiding, toegang tot en het gebruik van informatie in de ruimste zin van het woord.

Wie is 'eigenaar' van media, software, muziek, databanken? Hoe beschermen bedrijven hun producten, innovaties en reputatie? Het intellectuele eigendomsrecht (auteursrecht, merkenrecht, octrooirecht) geeft daar antwoorden op, maar ook het 'gewone' aansprakelijkheidsrecht. Welke zeggenschap heb ik over mijn persoonsgegevens? Wanneer en hoe wijkt het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting voor andere belangen, publiek of privaat? Heeft iedereen recht op een internetaansluiting? Het informatierecht behandelt al deze vragen en meer.

De master Informatierecht van de UvA kent een selectieprocedure.

Kosten

2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

admission

Belangrijke aandachtspunten bij de selectieprocedure zijn het gemiddelde (eind)cijfer van de bachelorstudie, je motivatiebrief, het curriculum vitae en aantoonbare affiniteit met het informatierecht en/of het intellectuele eigendomsrecht.

characteristics

Als student Informatierecht aan de UvA kijk je voorbij de juridische aspecten van ICT naar het maatschappelijk debat eromheen. De opleiding is selectief, dus het niveau in de colleges ligt hoog. Samen met andere geselecteerde studenten volg je vakken van toponderzoekers van het gerenommeerde Instituut voor Informatierecht; wetenschappers die zelf ook in de advocatuur en consultancy werken, of de Nederlandse overheid, de Europese Commissie of de Raad van Europa adviseren.

job perspective

Het diploma van de master Informatierecht biedt uitstekende perspectieven op diverse functies, zoals in de advocatuur, bij telecom- en internetbedrijven, bij uitgevers en omroepen, in de entertainmentindustrie, bij merkenbureaus of auteursrechtorganisaties, in de rechtswetenschap, bij de overheid en internationale organisaties, bij de rechterlijke macht, enz.

tuition fee

Tuition fees are adjusted annually. For up-to-date information, please see www.uva.nl/collegegeld (Dutch students) or www.uva.nl/tuition (international students).

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 12 maanden
Type LL.M (Master of the Laws)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 60