Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Neerlandistiek: Nederlandse taal en cultuur

Universiteit van Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

In het eenjarige masterprogramma Nederlandse taal en cultuur stel je zelf het onderwijspakket samen en geef je zodoende zelf vorm aan je profiel als neerlandicus.


Verdieping of verbreding? Deze keuze kun je in het programma Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam zelf maken. In dit masterprogramma worden modules aangeboden op de deelgebieden:
* Historische Nederlandse letterkunde
* Moderne Nederlandse letterkunde
* Taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica
* Nederlandse Taalkunde
* Nederlands als tweede taal
De onderdelen van de eenjarige master Nederlandse taal en cultuur bieden de mogelijkheid voor een programma met het profiel: educatie, cultuurbeleid of taalbeleid. Je kunt je specialiseren in de Nederlandse literatuur van heden en verleden, je verdiepen in taalbeheersing, Nederlandse taalkunde of Nederlands als tweede taal. In alle gevallen gaat de vakinhoudelijke verdieping gepaard met een verdere scholing in het zelfstandig verrichten van onderzoek.
Amsterdam is de ideale plek voor deze masteropleiding. In Amsterdam zijn de belangrijkste literaire uitgeverijen en grote krantenredacties gevestigd; veel mensen werken er in de literaire wereld en bij de media. De opleiding Nederlandse taal en cultuur heeft een hechte band met het culturele leven in de stad.

Kosten

2018 Full-time Institutioneel € 12025 / jaar
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

curriculum

Het masterprogramma Nederlandse taal en cultuur omvat vijf deelgebieden:
* Nederlandse Taalkunde
* Nederlands als Tweede taal
* Historische Nederlandse letterkunde
* Moderne Nederlandse letterkunde
* Taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica
In overleg met de coördinator bepaal je zelf jouw ideale programma.

job perspective

Leraar worden?
In de tweejarige master Nederlands (Educatie en communicatie) verdiep je op een bijzondere manier je kennis van het Nederlands. Je volgt vakken taalkunde, literatuur en cultuur in combinatie met vakdidactiek en pedagogiek. Dankzij deze combinatie van taal en educatie leer je als student Nederlands een vak dat je uitstekend kwalificeert voor de arbeidsmarkt. Je krijgt een eerstegraads lesbevoegdheid voor het schoolvak Nederlands.

tuition fee

Tuition fees are adjusted annually. For up-to-date information, please see www.uva.nl/collegegeld (Dutch students) or www.uva.nl/tuition (international students).

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 12 maanden
Type MA (Master of Arts)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur MA (Master of Arts)
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 60