Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Publiekrecht: Gezondheidsrecht

Universiteit van Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

De opzet en breedte van het masterprogramma Gezondheidsrecht zijn uniek. De gezondheidszorg is een omvangrijke sector van de samenleving waarin zich veel rechtsvragen voordoen.


Rechtsvragen niet alleen ten aanzien van de positie van patiënten, hulpverleners en zorginstellingen, maar ook ten aanzien van rechtshandhaving en toezicht en de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Derhalve heeft het gezondheidsrecht naast bestuursrechtelijke ook civiel- en strafrechtelijke aspecten.

Het masterprogramma Gezondheidsrecht sluit als variant van de master Publiekrecht aan bij de publiekrechtelijke kant van het gezondheidsrecht, maar besteedt ook ruim aandacht aan de rechtsverhouding tussen hulpverlener en hulpvrager en aan de rechtspositie van de patiënt in bijzonder bij situaties aan het begin en eind van het leven. Daarbij wordt tevens de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van hulpverleners belicht.

Kosten

2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

characteristics

Het mastertraject Gezondheidrecht is uniek in Nederland.

curriculum

Het mastertraject Gezondheidsrecht is een track van de master publiekrecht. Naast de verplichte onderdelen Beginselen van de democratische rechtsstaat, Gezondheidsrecht en een scriptie kun je voor 30 EC kiezen uit een aantal keuzevakken.

job perspective

De gezondheidszorg is aandachtsgebied en vaak exclusief werkterrein voor een groeiend aantal juristen. Dat komt o.a. tot uiting in gespecialiseerde tijdschriften als het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht en de Vereniging voor Gezondheidsrecht.

De master biedt een uitstekende basis voor wie die zich in de praktijk met de juridische aspecten van de gezondheidszorg willen bezighouden. Dit is mogelijk binnen de zorg, maar ook bijv. bij de overheid, adviesorganen, zorgverzekeraars of de advocatuur.

tuition fee

Tuition fees are adjusted annually. For up-to-date information, please see www.uva.nl/collegegeld (Dutch students) or www.uva.nl/tuition (international students).

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 12 maanden
Type LL.M (Master of the Laws)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 60