Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Universiteit voor Humanistiek

  • Beschrijving
  • Contact
  • Opleidingen
  • Gaan sociale netwerken op internet ten koste van authentiek menselijk contact?
  • Wat heb je aan een ideaal van autonomie, als je afhankelijk bent van zorg?
  • Hoe geef je invulling aan modern burgerschap?

De Universiteit voor Humanistiek verdiept zich in mensen en de vragen van deze tijd. Het is een kleine, levensbeschouwelijke universiteit in het hart van Utrecht, die zich laat inspireren door het humanistisch gedachtegoed. Onderzoek en onderwijs richten zich op eigentijdse vragen rondom zingeving, levensbeschouwing en de inrichting van een menswaardige samenleving.

Humanistiek is een multidisciplinaire wetenschap, die put uit filosofie, psychologie, geschiedenis en allerlei andere disciplines uit de maatschappij- , cultuur- en gedragswetenschappen. Telkens staan menselijke vragen naar zingeving en een rechtvaardige inrichting van de samenleving centraal. In de opleidingen is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en praktische vaardigheden.

Afgestudeerden in de humanistiek komen op uiteenlopende plekken terecht in de samenleving. Ze werken als coach of geestelijk begeleider in zorginstellingen, binnen het leger of het gevangeniswezen, of hebben zich gespecialiseerd in levensbeschouwelijk onderwijs. Ook werken veel humanistici als adviseur, beleidsmedewerker of onderzoeker in maatschappelijke en commerciële organisaties of bij beleidsinstanties.

Naast het reguliere onderwijs biedt de Universiteit voor Humanistiek een promotieopleiding aan in de Graduate School en een aantal postacademische opleidingen. Het Praktijkcentrum Zingeving & Professie verzorgt gespecialiseerde trainingen en opdrachtonderzoek. Het J.P. van Praag Instituut legt zich toe op de studie van het humanisme in Nederland. In het Kosmopolis Institute werkt de universiteit samen met de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Hivos.

» Algemene informatie